Тайните на Моузес Налока: Къде е ключът към това да станеш успешен предприемач?

Тайните на Моузес Налока: Къде е ключът към това да станеш успешен предприемач?
A A+ A++ A

Моузес Налока е експерт по коучинг, НЛП специалист, предприемач и съосновател на Worldwide Experts. Като мотивационен говорител с международно признание и завладяващо присъствие той е разпалил пламъка на вътрешната трансформация у хиляди хора по цял свят.

Предприемач по природа, Моузес Налока започва първия си бизнес едва 23-годишен. Впоследствие овладява до съвършенство консултантските умения и с времето все по-успешно помага на клиентите си да постигат повече в живота и бизнеса, като се избавят от саботиращите ги представи и решават най-належащите си проблеми. През 2019 г. Моузес Налока пристига в България, където блестящо промотира семинара на Тони Робинс „Освободи силата в теб“.

А сега ще разкаже интересни подробности за себе си пред екипа на Peika.bg.

Как се разви Вашата кариера във времето?

Нека започна с това, че кариерата ми все още не се е развила до там, докъдето бих искал. Какво имам предвид? Въпросът звучи така, сякаш кариерата ми е към края си, но всъщност тя в етап на трансформация, защото вярвам в прогреса. Разбирате ли, ние сме призвани да растем в живота. И ако не растете, вие не вървите напред. И изведнъж започваме да умираме. Така че вярвам, че трябва постоянно да се подобряваме, непрекъснато да вървим напред и непрекъснато да растем. Това се случва и с мен. Освен това в кариерата си постоянно откривам нови начини да служа на публиката си, нови начини да докосна повече хора, нови начини да бъда по-въздействащ. Така че кариерата ми все още е в пълно и тотално развитие.

Но ако искате отговор във времева рамка, кариерата ми започва да се развива, откакто бях тийнейджър, когато подпомагах и подкрепях моите съученици тийнейджъри по време на летния дневен лагер, с други деца и с други тийнейджъри. Споменавам това и в книгата си, като цяло винаги намирам начин да внеса моите учения. Бих казал, че от 18-годишна възраст до 2023 г. кариерата ми започна, но аз попаднах в спиралата на срама. Криех се! Бягах далеч от това, което беше моят призив, криех се от това, което беше моята дарба. Чувствах се неадекватно. И това беше период, в който започнах да преминавам през поредица от провали в моите бизнес проекти. Тогава разбрах, че… чакай малко, има нещо, което не работи добре. Така че един от повратните моменти в моята кариера беше, когато осъзнах това.

И това осъзнаване ми позволи да сложа едни очила и да погледна дълбоко в себе си и да предприема правилните стъпки. Така че кариерата ми всъщност започна като бях продукт на продукта. Коучингът и наставничеството, на първо място, трансформираха това, което бях, и след това ми позволиха по-късно да се развия, защото имах тази трансформация, успях да дам всичко и да работя с други хора. И така, връщайки се към отговора, вярвам, че кариерата ми все още е в пълно развитие и можете да ме следите, за да видите какви ще бъдат следващите ми стъпки.

Стартирате първия си бизнес едва на 23. Някои хора биха казали, че сте поели сериозен риск на доста крехка възраст. Вие какво смятате? Имахте ли притеснения?

Добре, значи на 23 беше моментът, в който си спомням първия легален бизнес, който отворих. Но дори преди това вече правех няколко неща, но не легално. Какво имам предвид? Вярвам, че няма крехка възраст, вярвам, че ако хората могат да започнат да се занимават с предприемачество в ранна възраст, определено ще пораснат, знаейки по-добре как да се изправят пред света. Защото моето мнение е, че можете да откриете истинското си аз и истинските си възможности и истинските си способности само когато се държите кат възрастен и да се грижите за себе си, без да имате на някого да се опрете. Какво имам предвид, когато започнеш едно предприемаческо приключение, това, което се случва е, че изведнъж си там сам, изведнъж трябва да станеш находчив.

Може да нямате ресурси, но трябва да разберете как да го направите. Трябва да разберете как да се грижите за клиентите, трябва да разберете как да се справите с доставчиците си, трябва да разберете това, за да се справите с банките, които ви се обаждат постоянно и трябва да се справите с пазара. Така че вярвам, че предприемачество е един от най-добрите начини да се оформи човек в ранна възраст. И то на такава крехка възраст единственото ми притеснение е фактът, че си мислех, че знам всичко. Говоря за това и в моята книга, имах такова усещане, че знам какво правя. Знаех къде отивам, но просто продължавах да се удрям стените. Така че повече млади хора трябва да се впуснат в предприемачеството, но те трябва да имат възможността да поискат помощ и да поискат правилната подкрепа.

Какви знания искате да предадете на хората?

Е, искам да предам на хората, не знанието, защото знанието е потенциална сила. Много професори в университетите са пълни със знания, но въпреки това животът им е нещастен. Така че не става дума за знания. Това, което искам да предам на хората, е осъзнаването и силата на възможността. Фактът, че без значение какво ви поднася животът, ваша отговорност е да го преобърнете и разполагате с цялата сила, с всички способности и с всички ресурси. Знанието е потенциална сила. Приложената сила се превръща в момента, в който започвате да предприемате действия, защото сега вече сте наясно, започвате да предприемате действия, защото сега вече имате смелост. Не че няма страх. Но силата на възможността е, че знам, че ме е страх, знам, че може и да не се получи, но няма да стоя на едно място, ще отида и ще опитам. И няма да спра, докато не спечеля.

Кои са най-честите въпроси, които Ви задават?

Едни от най-честите въпроси, които ми задават, са „какво трябва да направя”; „какъв е вашият съвет“; „кажи ми какво да правя, Моузес”. И винаги им казвам „ок, не е моя отговорност да ти казвам какво да правиш“. Това, с което мога да ви помогна, е дам моята гледна точка като коуч. Защото, ако ви кажа какво да правите или ако ви дам конкретен директен съвет, тогава вие ми давате собствеността и контрола над живота си. А всъщност, моята работа е да мога да ви покажа плюсовете и минусите и да ви дам конкретна гледна точка. И тогава трябва да можете да вземете собствено решение, трябва да можете да направите това собствено действие, което ще изкачи живота ви на друго ниво. И както винаги обичам да казвам и повтарям това, което моят ментор Тони Робинс казва “съдбата ви се оформя в моментите на вашето решение“.

Къде е ключът към това да станеш успешен предприемач?

Ключът към това да станете успешен предприемач е да не се фокусирате върху парите, да не се фокусирате върху това колко ще спечелите, колко ще получите, трябва да се фокусирате се върху това как можете да повлияете на повече хора. Нека ви кажа, че това въздействие води до доходи като предприемач, вашата работа е да решавате проблеми, да идентифицирате проблем, да идентифицирате кой се нуждае от това решение и да отидете и да му го предоставите. И когато им го предоставяте, вие не го предоставяте по простичък начин, а по най-добрия възможен начин. Предоставяте го по-добре, отколкото всеки друг ще направи на пазара. Така ставате наистина ценен.

Всеки човек ли може да успее?

Абсолютно да. Абсолютно. Всеки може да успее в собствената си област, със собствената си скорост и собственото си значение за това какво означава успехът за него. Наистина вярвам, че всеки един от нас има вътрешно величие. Някои от вас имат в себе си следващата успешна най-добра книга, някои от вас имат в себе си следващия успешен филм, блокбъстър, следващият Оскар, при някои е следващата топ песен. Проблемът е, че понякога се задоволяваме с това, което виждаме. И се примиряваме въз основа на това, което виждаме около нас. И никога нямаме смелостта да кажем „да“,да кажем „да“ на живота, смелостта да кажем „да“ на тази мечта, да кажем „да“ на тази визия или смелостта да приемем мисията, която животът ни е предоставил. Така че, да, вярвам, че всеки може да успее. И всъщност е ваша отговорност да успеете. Едно нещо, което обичам да повтарям, както казах и в книгата си, дарът от Бог за нас е животът, нашият дар обратно към Бог е това което правим с този дар, наречен живот.

Какво за Вас е успехът?

Докато растях, успехът за мен означаваше много неща: да имам вили, ферарита, ламборджинита и да живея луксозен живот. Сега не ме интересува какво нося или какво имам. Успехът за мен е да бъда успешен във всички основни области на живота си. Кои са те? Искам да бъда успешен съпруг. Искам да бъда успешен баща, искам да бъда успешен брат. Искам да бъда успешен приятел. Искам да бъда успешен предприемач. Искам да бъда успешен син. Така че терминът „успех” на латински идва от минало време, което означава, че вече се е случил. Така че, за да имате успех, трябва вече да го видите направен. Зая това вкарайте се в момент, в който виждате пред себе си, че вече сте го направили, че вече е свършено, че го заслужавате, че вече ви принадлежи. Това е начинът, по който можете да стъпите на това ново ниво, ново измерение на успеха. И успехът за мен в момента е семейството ми, да прекарвам време с моето близките ми, да прекарвам време с хора, които наистина обичам. Друго успех за мен е на колко хора съм повлиял в живота си. Колко хора са променили живота си чрез мен? Това за мен също е успех.

Как измервате успеха?

Вярвам, че успехът може да се измери само с плодовете, които произвеждате. Не можете да успеете, ако плодовете, които произвеждате, са такива, които не влияят на човечеството. Какво искам да кажа с това? Искате ли да бъдете успешен предприемач? Нека да видим плодовете, да видим печалбата и приходите. Нека да видим живота на служителите. Какво променяте в тях? Какво трансформирате в тях? Какво въздействие оказахте на екипа си? Значи измервате успеха с плодовете, които произвеждате? Децата ви здрави ли са? Развиват ли се? Със здрав ум ли са? Щастливи ли са? Съпругата ви щастлива ли е? Това е нивото, по което измервате успеха с плодовете на вашите действия. Живеем в общество, в което всеки говори за успех и това е по-скоро на думи, отколкото на ефективна услуга. Така че нека да разгледаме плодовете, които произвеждате. И тогава ще определим дали това е успех.

В днешно време все още се среща дискриминация към жените и се смята, че не могат да съвместят едновременно успешна кариера и семейство с деца. Какво мислите по въпроса?

Прекрасен въпрос. На първо място, вярвам, че жените трябва да използват повече силата си. Какво имам предвид? В света има погрешно схващане, че жените, за да бъдат силни и могъщи, трябва да пожертват своята женственост и майчинството. Вярвам, че жените могат да въздействат и да използват истинската си сила. Ако повече жени използват женската си енергия, ще имаме повече жени, които взимат власт с полите си, а не с чифт топки, взети назаем от някои мъже. Вярвам, че жените могат да бъдат силни в това, което са, просто като използват тяхната чиста женска енергия. Вярвам, че светът има нужда от повече женска енергия. Виждате ли, когато има войни или конфликти, те се случват, защото има твърде много мъжка енергия. Ние не сме готови да слушаме, ние сме готови да предприемем действия.

Добре, нека го направим! Сега! Нека отидем там и променим всичко! Нека отидем там и да трансформираме всичко! Нека го направим по наш начин! Вижте конфликта, който се случва в момента. Ако имаше повече женска енергия, мисля, че щяхме да имаме повече баланс, щяхме да имаме повече равновесие във всички ситуации при всички обстоятелства. Затова вярвам, че жените трябва да започнат да не се взимат за даденост, а да използват тази женска енергия и да внесат различен вкус на масата. Живеем в общество, в което нещата се влошават, просто защото жените не влизат в властта и не използват силата си, което не означава, че трябва да повишат тон и да започнат да крещят и да се държат като мъже, не, те могат да внесат нежното си докосване и нежна страна, която е много необходима на обществото в момента. Така че това е напълно погрешно схващане. И който казва, че жените не могат да бъдат успешни в кариерата си и в същото време да бъдат любящи съпруги и любящи майки, това изобщо не е вярно. Хората, които казват такива неща, се страхуват, те имат тотална погрешна представа.

Е, виждал съм примера на моята майка, когато тя трябваше да използва мъжка енергия и да се грижи за семейството, да се грижи за бюджета, да осигури всичко необходимо за семейството. И все пак в същото време беше онази любяща мила жена, която отглеждаше две деца и въпреки че изгуби едно дете. И все пак, според нейните собствени условия в собственото ѝ общество, тя е призната, успешна жена, която влияе и променя живота на хората и прави това през последните 25 години.

Как решавате проблеми и трудности по пътя към успеха?

Е, не може да има успех без трудности, вярвам, че това е обратната страна на монетата на успеха. И вярвам, че не можеш да успееш, ако не си имал трудности. Защото първо, не сте в състояние да оцените този успех. Второ, ще го приемете за даденост. Трето, няма да можете да възпроизведете и повторите това ниво на успех. Трудностите са част от пътуването, трудностите са част от успеха. Това ви позволява да го оцените повече. И ви позволява да изградите успех, богатство, просто защото сте преминали през трудности, знаете как да се справяте с тях, знаете как да се изправите пред тях и знаете как да ги преодолявате отново и отново и отново. Това е, което ви прави успешни.

Защо решихте да предадете своята мъдрост в страниците на книга?

Вярвам, че тъй като книгите преобърнаха живота ми, споделянето на моята философия и как съм я създал и откъде идва, може да бъде полезно за много хора. Разбирате ли, една книга може да бъде много полезна, докато сте в метрото, докато сте в автобуса или сте на почивка, можете да четете и да се наслаждавате на една книга, която може да ви вдъхнови за силата на възможностите. Може да ви накара да повярвате, че можете да успеете, че заслужавате да бъдете повече и можете да бъдете повече. В този смисъл, аз взех това решение да напиша книга, след като преди всичко това послание преобрази живота ми, накара ме да осъзная истинската си идентичност и да живея живота, който наистина заслужавам. За това вярвам, че това ще помогне и на други хора.

Кога се зароди идеята?

Тази идея винаги е съществувала. Но вярвам, че съм се крил от нея. Крих този проект, не исках споделя с хората откъде идвам и какво съм постигнал. Все пак, много хора, които са публични знаменитости, нека ги наречем така. Те са страхотни в това, което са направили. И все пак виждаме излъсканите обувки само когато са успели, когато са стигнали върха. Не сме виждали какво е било под айсберга на трудностите, безсънните нощи, проблемите на предизвикателствата в живота. В книгата си споделям всичко, напълно гол съм. И споделям всичко открито. Така че това може да е вдъхновение за някои хора откъде може да дойде този успех.

Колко време отне написването? Имаше ли предизвикателства по пътя?

Нека ви споделя това. Вечерта преди премиерата на книгата бях готов да се откажа и да спра изданието. Да спра всичко! Просто защото най-голямото ми предизвикателство бях самия аз. Писането на тази книга е за мен е изцяло излизане от зоната ми на комфорт. За мен това е буквално излизане от представата за това, което съм. Но си казах, слушай, в крайна сметка почтеността е една от най-високите ми ценности. И няма по-добър начин да бъда почтен от това да бъда открит с читателите си. Така че позволете ми да бъда открит и нека това да повлияе и да помогне на читателите по един или друг начин. Защото, ако тази е книга е нещо, което може да ви помогне да пренесете живота си на друго ниво. Е, значи съм си свършил работата и съм повече от доволен от това, което съм направил.

Какви са най-големите предизвикателства, които срещате, когато искате да помогнете на някого да стане успешен?

Най-голямото предизвикателство е да им помогна да започнат да гледат на живота си от различна гледна точка, с нови очи. Това, което винаги казвам на моите клиенти: „никога не можете да водите живота си по различен начин от начина, по който виждате себе си“. Разбирате ли - образът, който имаме за себе си, е образът, който идва от историята, която сме си създали и от преживяванията, които сме имали в живота си. Това е едно от най-трудните неща, които трябва да направите, за да помогнете на клиент, трябва да им помогнете да погледнат живота си през очите на любовта, а не през очите на вината, през очите на възможността, вместо очите на това, че не можете да постигнете нищо, през очите на благодарността за това, което имате, отколкото през очите на късмета, защото никога не сте успели да постигнете нищо в живота си заради късмет. Така че това е най-голямото предизвикателство, да позволите на клиента да има перспектива за успех, дори в момента, в който няма никаква представа за успех.

Какъв е най-ценния съвет, който сте получавали някога?

Има два най-ценни съвета, които съм получил в живота си. Първият беше от един от шефовете ми, който ми каза: „Моузес, няма да можеш да постигнеш нищо, ако продължаваш да обвиняваш другите, трябва да поемеш собствената си отговорност“. И аз се обидих. Приех го лично. И ми отне няколко месеца или години, за да разбера какво наистина ми каза и да не го приема лично, а да го превърна в повратна точка в живота си. Вторият съвет беше от един от моите коучове, за който говорих и в книгата, когато Рич ми каза, „Моузес, подобри групата от приятели и познати, надгради тази група...“ и аз не го разбирах. Виждате ли, нашето представяне пред света е правопропорционално на хората около нас. И това беше един от най-ценните съвети, които съм получавал, защото когато започнах да променям хората около мен, представянето ми пред света, животът ми ми започна да се подобрява и драстично да се променя.

А който Вие сте давали?

Съветът, който бих дал, е да не бъдете най-лошият си критик. Защото аз бях и понякога все още съм най-лошият си критик. Но понякога трябва да спрете за момент. Починете си за малко, поемете дълбоко въздух и погледнете какво сте постигнали. Погледнете какво имате, вижте кой е около вас и бъдете благодарни и спрете да се самобичувате. По-лесно е да изтъкнеш това, което нямаш, което не си направил, вместо да спреш, да направиш пауза и да признаеш... добре в края на деня, браво, добра работа Моузес, спри да бъдеш най-лошият си критик.

Какво ще намерим в страниците на "Повече"?

В книгата ще намерите повече за моята философия и това, което ми помогна и в общи линии ще откриете, че не сте създадени да се задоволявате с посредствеността и е правилно да търсите повече. Окей е да желаете повече. Защото го заслужавате. И понеже сте шампиони, вие сте победители и имате величие в себе си. Следователно трябва да заслужавате да бъдете повече, следователно трябва да търсите повече в живота. Не само егоистично за себе си, но и за да напълните чашата си и да въздействате на другите около вас. Благодаря Ви!

#Моузес Налока

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници