България също бойкотира руския спорт заради войната

България също бойкотира руския спорт заради войната

pixabay

A A+ A++ A

България се включи в коалицията на над 40 държави, които бойкотират руския спорт заради войната, която Русия започна в Украйна. Това стана на VII Международна конференция на министрите и висшите служители, отговарящи за физическото възпитание и спорта (MINEPS VII) в Баку (Азер).

Там бе прието колективно изявление, в което 41 страни призовават "международната спортна общност да продължи да показва своята солидарност по отношение на украинския народ, като подкрепя усилията за реконструкция на спортните съоръжения на Украйна, където е възможно", пише "Сега".

"На Русия не трябва да се позволява да използва спорта, за да легитимира своята незаконна и непровокирана война срещу Украйна, а Беларус не трябва да може да използва спорта, за да оправдае своето съучастие (sic) във войната, водена от Русия срещу Украйна. Русия трябва да спре атаките си срещу Украйна и да изтегли своите военни части и оборудване от цялата украинска територия в рамките на нейните международно признати граници, включително нейните териториални води", се казва още в документа.

Той е подкрепен от 41 държави, сред които вече е и България. Първоначално нямаше яснота кой от българска страна е подписал декларацията и дали това е станало в Баку или предварително. В дните на конференцията (26-29 юни) министърът на младежта и спорта Димитър Илиев си беше в България, а в деня на подписването - вчера, дори даде пресконференция за безопасността на движение по пътищата.

От пресслужбата на ММС съобщиха пред "Сега", че България не е имала свой представител на конференцията в Баку. Колективното изявление е получено в спортното министерство по електронен път, а подкрепата от нашата страна е изразена писмено от политическия кабинет на министър Илиев.

"Макар и по електронен път, България ясно и категорично заема позиция в подкрепа на Украйна и нейните спортисти и се противопоставя на възможността Русия да легитимира чрез спорт войната", заявиха от пресслужбата.

Така България се присъединява към страните, които са против участието на руски и беларуски спортисти в международни състезания, докато войната в Украйна продължава. Те са почти всички от ЕС, плюс държави като Австралия, Япония, Нова Зеландия, Грузия, Канада.

На конференцията в Баку вчера държавният секретар за младежта и спорта на Андора Алиан Кабанес Галиан прочете изявлението, в което се подчертава, че 317 спортисти и треньори от Украйна са били убити, а 363 спортни съоръжения са били разрушени или повредени, откакто Русия започна войната на 24 февруари 2022 г.

Посланикът на Украйна в Азербайджан Владислав Каневски също се изказа и заяви, че Русия "няма право да бъде част от олимпийското семейство и да остане членка на ЮНЕСКО".

#Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници