Макрон дърпа шалтера на социалните мрежи, ако безредиците продължат

Макрон дърпа шалтера на социалните мрежи, ако безредиците продължат

колаж Фейсбук

A A+ A++ A

Френският президент Еманюел Макрон обмисля да блокира социалните мрежи в борбата си срещу по-нататъшни размирици във Франция, предаде ДПА.

Ще бъде необходимо да се помисли за това за какво използват социалните мрежи протестиращите младежи и за евентуални забрани, заяви Макрон на среща с кметове в Париж.

"Ако нещата излязат извън контрол, може да се наложи да се поставите в позиция да регулирате (социалните мрежи) или да ги затворите. Това определено не бива да се прави в разгара на събитията и се радвам, че не се наложи да го правим", каза Макрон.

Още в петък президентът обвини социалните мрежи за ескалацията на насилието по време на протестите срещу полицейската бруталност. Според него изразилите се с насилие събирания са били организирани чрез социалните мрежи. Сега Макрон заяви, че за работата с тях трябва да се мисли спокойно:

"Защото когато те се превърнат в инструмент за събирания или за опити за убийства, това е истински проблем".

Междувременно в Северна Франция, на границата с Белгия, е засилен контролът за спиране на вноса на фойерверки, за да не могат участниците в безредиците ги купуват, съобщи вестник "Паризиен", позовавайки се на префектура в района. Забраната за продажба и пренасяне на фойерверки и бензин в бидони е в сила до средата на юли.

След смъртта на 17-годишния Наел, прострелян от полицай по време на проверка на пътя миналия вторник, Франция е разтърсена от ожесточени сблъсъци между полицаи и бунтовници, грабежи, и палежи. Полицаят, стрелял по младежа, се разследва по подозрение в непредумишлено убийство.

#Макрон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници