Емил Коларов: Държавата вменява на ресторантьорския бранш да изпълни задълженията на МФ и НАП

Емил Коларов: Държавата вменява на ресторантьорския бранш да изпълни задълженията на МФ и НАП

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

"Държавата вменява на ресторантьорския бранш да изпълни задълженията на Министерството на финансите и на НАП по събиране на данъци, такси, изсветляване на бизнеси и т.н.".

Това каза пред БНР Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България.

"В нашия бранш издаването на касов бон вече от години е навсякъде, аз не съм ходил в заведение, където да не са ми издали касов бон. Да ни се вменяват нарушения на закона е несериозно", подчерта той.

По думите му предложенията в проекта за Бюджет 2023 ще доведат до отлив на кадри от бранша:

"Плащането на сметки само по банков път със сигурност ще доведе до отдръпване на потенциални наши служители, защото водят до ограничения за тях и до финансови загуби, защото банките вземат такси, а министърът не казва кой ще ги поеме".

В писмо до медиите Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричната си позиция, че предложенията в Проектобюджет 2023, касаещи бранша, са "лобизъм в полза на банките":

Те ще натоварят българския предприемач в сферата на заведенията за хранене и развлечения и резултатът ще е нулев.

Считаме за безумно предложението, ако не получи касова бележка, клиентът да не плаща сметката. То е дискриминационно, тъй като важи само за нашия сектор, но не и за други, които работят със задължението да издават касов бон. Предложението е предпоставка за сериозни конфликти между предприемачи и потребители, тъй като няма ясна обосновка как се доказва неиздаването на касова бележка и какво се случва, ако клиентът си тръгне, преди изобщо да му е донесена сметката. Това предложение показва и пълната несъстоятелност на държавата да извършва вменените й в закона дейности, като ги прехвърля на клиентите! Затова питаме: Предстоят ли съкращения в надутата администрация на Министерство на финансите и НАП /и не само там/, след като вменяват на гражданите да изпълняват задълженията им?


#Емил Коларов #БАЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници