Сарафов с 22 страници разобличения на двама спецпрокурори по "Осемте джуджета"

Сарафов с 22 страници разобличения на двама спецпрокурори по "Осемте джуджета"

Стоп кадър/ФБ/ПРБ

A A+ A++ A

Доклад от 22 страници за "допуснати груби закононарушения" от двама наблюдаващи прокурори от закритата вече Специализирана прокуратура по казуса "Осемте джуджета" е получен днес във Висшия съдебен съвет. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Докладът е изпратен до съдебния съвет от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Документът е изготвен от прокурор от Върховната прокуратура още през месец юли 2020 г., но по него три години не е имало никакви действия от страна на бившето ръководство на държавното обвинение, начело с Иван Гешев.

Според проверката двама спецмагистрати - Димитър Франтишек Петров и Кирил Пейчинов, нито са дисциплинарно уволнени, нито са разследвани, пише "24 часа".

След избухването на скандала през 2020 г. Петров и Пейчинов бяха преместени от спецпрокуратурата в други структури на обвинението. Детайлно са разгледани твърдения на баща и син Златанови, че са били обект на изнудване от група с участието на магистрати и тогавашната съпруга на бившия следовател Петър Петров.

В разследване на "Антикорупционния фонд" бяха представени доказателства за противозаконно прехвърляне на бизнеси, отнемане на голямо количество пари, злато и дори автомобили от собствениците на най-голямата фабрика за асансьори у нас.

В тази връзка проверката на Инспектората при ВКП установява, че "при връщането на значителните по количество и стойност веществени доказателства, са допуснати груби закононарушения, причините за които не могат да бъдат напълно изяснени, но следва да получат своето адекватно санкциониране".

От прокуратурата потвърдиха наличието на такъв доклад и уточниха, че на Апелативна прокуратура-София е възложено да се извърши проверка на всички преписки, досъдебни производства, свързани с казуса "Осемте джуджета", включително и правилността и законосъобразността на прокурорско постановление от 5 май 2021 г., с което е било отказано образуването на досъдебно производство по изнесените доказателства в разследването на "Антикорупционния фонд".

#Борислав Сарафов #Осемте джуджета #спецпрокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници