Държавният бюджет 2023 г. влиза за обсъждане в парламента

Държавният бюджет 2023 г. влиза за обсъждане в парламента

стоп кадър

A A+ A++ A

Депутатите да обсъдят на първо четене законопроекта за държавния бюджет на България за 2023 г., предвижда проектопрограмата за тази седмица на Народното събрание.

Министерството на финансите (МФ) подготви законопроект за държавния бюджет на България за 2023 година и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за периода 2023-2025 година, която представлява мотивите към законопроекта, съобщи през юни министерството на страницата си, където са публикувани документите.

Бюджет 2023 е разработен при параметри в рамките на Маастрихтските критерии, с което правителството изпълнява един от основните си приоритети да осигури на държавата редовен бюджет за 2023 г. с дефицит до 3 на сто от БВП, при допускания да не се увеличават данъците и да не се ограничават социалните плащания, се посочва в документите.

Макроикономическата прогноза на МФ предвижда през 2023 г. растеж на БВП от 1,8 на сто и достигане на размер от 184,5 млрд. лв. През 2024 г. растежът на БВП ще се ускори до 3,3 на сто, а през 2025 г. се очаква да бъде 3,2 на сто.

Очакванията са в края на 2023 г. инфлацията да се понижи до 5,6 на сто, като средногодишната да бъде 8,7 на сто, което да се дължи на значително намаление на приносите на групите "храни" и "енергийни стоки", за чиито цени се прогнозира лек спад в края на годината. За 2024 г. прогнозата е инфлацията да продължи да се забавя, като в края на годината достигне 3,2 на сто, при средногодишен темп 3,8 на сто. През 2025 г. средногодишната инфлация ще продължи да се забавя - до 2,8 процента. Цените на енергийните стоки ще бележат спад до края на прогнозния хоризонт.

В проектопрограмата на парламента е и проект на решение относно процесуалното представителство на българската държава по международни арбитражни дела, както и второ четене на законопроект за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови инструменти. Очаква се депутатите да обсъдят на второ четене промени в Закона за чужденците в България и в Закона за насърчаване на заетостта.

Като точка първа за четвъртък е предвиден избор на ръководства и промени в постоянни комисии на Народното събрание. В проектопрограмата е проект на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидат за подуправител – ръководител на управление „Банково“ и на кандидат за подуправител – ръководител на управление „Емисионно“ на Българската народна банка, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание; както и проект на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за двама заместник-председатели и двама членове на Сметната палата, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание.

Предвидено е първо четене на законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

В проектопрограмата са и четири законопроекти за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата. Очаква се депутатите да обсъдят на първо четене промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Предвиден е и редовен парламентарен контрол.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници