Министър Василев обясни за план-сметката на държавата за 2023 г.

Министър Василев обясни за план-сметката на държавата за 2023 г.

стоп кадър

A A+ A++ A

Като цяло този бюджет не е революционен, а продължава политиките, добрите практики, започнали последните няколко години. С тези думи финансовият министър Асен Василев аргументира проектобюджета на държавата за тази година пред парламента. По думите му той отговаря на очакванията и на работодателите, и на синдикатите в голямата им част.

Депутатите обсъждат на първо четене план-сметката на държавата за 2023 г. и удължиха заседанието си до гласуването на проектобюджета.

Минималната работна заплата е разчетена при 780 лв., а в средносрочен план от 1 януари догодина тя ще се изчислява като 50 процента от средното възнаграждение за страната, изтъкна Василев. Според него този бюджет позволява България да има устойчиви публични финанси, да бъдат направени инвестиции в пълния размер без ограничения, да не бъдат ограничавани и ангажиментите за сключване на договори.

Приходната част е изпълнима, макар и леко напрегната, разходната позволява нормалното функциониране на всички държавни системи, да не бъдат намалявани социалните разходи и придобивки, и най-важното - да покажем, че може да се провежда нормална европейска политика без това да застрашава публичните финанси, убеден е финансовият министър.

Въпреки всички разходи, успяваме вече трета година да стоим в три процентов дефицит, каза още той.

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »