Атанас Атанасов призова президента Радев да звънне на Путин да изтегли руските войски от Украйна

Атанас Атанасов призова президента Радев да звънне на Путин да изтегли руските войски от Украйна

ФБ/ДСБ

A A+ A++ A

През следващата седмица ще обявим конкретните промени, които предвиждаме в Конституцията. Това съобщи пред БНР Атанас Атанасов, съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ и лидер на "Демократи за силна България".

"Съдебната реформа ще се случи. Тя е изключително важна. Усещането на българите за справедливост го няма. Миналата седмица разглеждахме окончателните текстове и ще ги подложим и на обществено обсъждане. Искаме да привлечем към дебатите хора от научната общност. Това е основният закон на страната и трябва да се търси широк обществен консенсус".

Атанасов отбеляза още, че мнозинството в парламента твърдо застава зад позициите на НАТО и подкрепата за Украйна.

"Но президентът е от другата страна. Той изразява своите позиции много нервно".

Лидерът на "Демократи за силна България" дори призова Румен Радев да се обади на Путин по телефона и да му каже да си изтегли войските от Украйна.

"А не да иска от украинците да се предадат".

Той коментира и изследването на "Евробарометър", според което българското общество не иска да помагаме военно-технически на Украйна.

"Как да очакваме гражданите да подкрепят жертвата във войната, когато държавният глава е на другата страна? Цялостното му поведение цели да се внуши на българското общество, че Украйна е виновна за този конфликт. Президентът носи много тежка отговорност. България е член на НАТО и ЕС, които имат категорична позиция по въпроса за Украйна".

Атанасов смята още, че се наблюдава неспособност на българското контраразузнаване да работи срещу основния ни противник – Русия.

"Това е единствената страна, която ни е обявила за вражеска държава. Как е структурирана работата на този орган за противодействие на основния ни противник? Не са много по-различни нещата и в разузнавателните ни служби"

Депутатът анализира и думите на Румен Радев, че правителството крие от него какво ще съдържа втория транш от военна помощ за Украйна.

"Президентът не иска да се примири с това, че вече не е на власт. Той и хората от служебното правителство имаха друг план, но той се провали. Те очакваха и този парламент да бъде разпуснат, поради неспособност да се създаде правителство. Искаха служебното да бъде преназначено и да управлява до местните избори, а успешните министри от него да се кандидатират за кметове на големите общини. Това беше цялостен план за овладяване на местната власт от президента".

Атанас Атанасов отбеляза приемането на държавния бюджет с конституционно мнозинство.

Той не е изненадан от отношението на обществото към правителството и политическите сили в момента.

"Ние предприехме държавнически ход, когато съставихме редовно правителство, което да решава ежедневните грижи на българите. Поехме риска да изгубим част от подкрепата на избирателите си".

Атанасов дискутира и номинацията на Вили Лилков за кмет на София от група интелектуалци. Лидерът на "Демократи за силна България" отбеляза, че Лилков в момента не е действащ председател на ДСБ в София.

"Много месеци се занимавахме със създаването на коалицията за местните избори в столицата. Обсъдили сме и кандидата. Очаквахме атака срещу него по линия на роднините му от ДС. Но не може да преследваме децата за поведението на техните родители. А сега част от демократите заемат същата позиция, както комунистите по време на тяхното управление. Този млад човек може ли да носи отговорност за това, което се е случвало по време на комунистическото управление? Сигурен съм, че Васил Терзиев ще спечели убедително изборите в София".

#Атанас Атанасов - ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници