Жега и вятър до 70 км. в час в първия рботен ден на седмицата

Жега и вятър до 70 км. в час в първия рботен ден на седмицата
A A+ A++ A

През първият ден от новата седмица денят ще започне със слънчево време. Следобед и късно вечерта отново над крайните западни райони е възможно да преминат атмосферни смущения (мезо-конвективни системи), идващи от Сърбия.

По време на тези смущения се очакват силни гръмотевични бури и значителни валежи. Валежите ще са съпроводени и от силни пориви на вятъра. Ще има условия за средна по размер градушка. През деня вятърът в Дунавската равнина ще е умерен от изток, а над останалата част - слаб от югоизток.

Максималните температури ще се повишат и ще са между 35-37°С. На места около р. Дунав и в Горнотракийската низина ще достигнат и до 38°С. По-прохладно ще се задържи само в планинските райони и над София – до 34°С.

Поради очакваните силни гръмотевични бури е издадено и предупреждение за гръмотевични бури и значителни валежи!

Екипът на Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за понеделник -24 юли. (Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма, но НЕ винаги бурите обхващат зоните оградени на картата!!!)

Прогноза за 24.07.: Жега и вятър до 70 км. в час

Жълт код:

Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л./кв. м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни валежи или “обложни” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Отново ще има условия за наводнения.

Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв. м.

Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления).

Червен код:

Валежите на много места в Сърбия ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок остава рискът и от материални щети. Очакваме средна и едра по размер градушка. Бурите към края на деня ще формират мезо-конвективни системи. Валежите ще са средно около – 40-80л./кв.м.

Издаваме оранжев и червен код, защото при пробиване на задържащия слой, клетките ще се развиват много бързо, като в зрялата си фаза ще носят интензивни валежи, придружени от силна гръмотевична дейност. Бурите ще са с голям потенциал и на изолирани места, могат да нанесат и материални щети!

Времето по Черноморието

През нощта срещу понеделник ще преобладава разкъсана облачност и на места, предимно по Северното Черноморие се очакват валежи !

През деня ще е предимно слънчево и по-прохладно от останалата част от страната. Ще духа до умерен вятър от североизток.

Максимални температури на въздуха ще бъдат –29-30°С, а на морската вода - 26°-27°С.

Ще наблюдаваме слаб до умерен бриз. Вълнението ще е между 1-2 бала.

Времето в София

През нощта срещу понеделник, ще има условия за развитие на гръмотевични бури, но до сутринта явленията ще затихнат. Минималните температури ще са между 18-19°С. През деня ще е предимно слънчево и горещо. След обяд и с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност! Температурите ще са около 34°С.

Времето в планините

Отново ни очаква чудесно време за разходки и туризъм. Не се очакват валежи и гръмотевици. Ще духа умерен, а по откритите високи части и силен вятър от северозапад. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 25°С, а на 2000 метра температурите ще бъдат около 18°С.

Времето на Балканите

До края на тази и на предстоящата седмица Балканите постепенно ще бъдат обхванати от мощен пренос на по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка. На много места се очакват стойности от около 37-40°С, а в Северна Македония, Сърбия и Гърция до 40-42°С.

Очаква ни дълъг период на високи температури и сухо време, което ще повиши индекса на пожароопасност, особено над Дунавската равнина и Източна България. Очакваният сух период по текущи данни, ще е чак до края на месеца.

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници