Нов прокурор трябва да поеме "Барселонагейт"

Нов прокурор трябва да поеме "Барселонагейт"
A A+ A++ A

Прокурорът от Софийската градска прокуратура Стефан Христов вече не работи по т.нар. дело "Барселонагейт". От държавното обвинение съобщиха, че той и колегата му Иван Първанов са отведени от всички наблюдавани от тях досъдебни производства, заради образуваните срещу двамата дисциплинарни производства за забавени дела.

Проверка преди дни показа, че по делото, заради което бившият главен прокурор поиска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, показа, че прокурор Стефан Христов е работил по разследването на две скорости. Ключовата е дата 15 май, когато Иван Гешев скъса демонстративно оставката си и обяви, че върху него е бил оказан натиск да подаде оставка. Нарече Борисов -"лицето Бойко Методиев Борисов". Преди публичното изявление на Гешев Христов е работил бавно, има незначителен брой разпити, основно се превеждаха документи, нямаше експертизи. След 15 май настъпва обрат - в пъти повече свидетели, експертизи, претърсвания.

Отвеждането на Христов и Първанов е станало с постановления на петима апелативни прокурори от София. То е реакция от започналите дисциплинарни производства, които пък са следствие от констатации от голяма проверка, разпредена от и.д. главен прокурор Борислав Сарафов на дела срещу лица от високите етажи на властта и с имунитет. Тя констатира нарушения на Стефан Христов по "Барселонагейт" и разследване срещу магистрат, а при Иван Първанов - по 4 дела за престъпления по глава първа "Престъпления срещу правосъдието".

От държавното обвинение съобщиха, че на градския прокурор на София Илиана Кирилова е било указано да бъдат определени нови екипи от прокурори, които да поемат делата на двамата и те да изготвят следствено - календарен план за предстоящите процесуално-следствени действия по всяко едно от делата, за да бъдат приключени в срок.

Изборът трябва да бъде направен на случаен принцип.

#прокурор #Барселонагейт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници