Над 20 часа заседание: Парламентът прие държавния бюджет за 2023 г. на второ четене

Над 20 часа заседание: Парламентът прие държавния бюджет за 2023 г. на второ четене

фейсбук

A A+ A++ A

Парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за държавния бюджет за 2023 г., в 5:41 часа в петък.

"Добро утро и честит бюджет", обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков след приемането на последната разпоредба от законопроекта.

Министърът на финансите Асен Василев благодари за свършената работа. Благодаря на колегите от бюджетна комисия и на всички присъстващи в залата, на всички сътрудници и стенографи, които в продължение на над 20 часа успяха да издържат на този маратон, каза той.

След това Желязков закри заседанието на Народното събрание. Той обяви, че следващото пленарно заседание ще започне в 13:00 часа.

Бюджетът е в първоначално зададените параметри - с 3% дефицит, със сериозна капиталова програма, с едно преразпределение на част от капиталовите разходи към допълнително заплащане, което парламентът гласува, в размер на около 300 000 000 лева. Така министърът на финансите Асен Василев коментира пред журналисти в Народното събрание приетия тази сутрин на второ четене държавен бюджет за тази година, след заседание, започнало вчера и продължило над 20 часа.

По думите му в голямата си част фискалните мерки са запазени така, че да се съберат приходите. Гласуването на план-сметката на държавата започна с приемането на редица промени в данъчните закони, по които имаше сериозни и продължителни дебати.

Попитан дали може да има някаква промяна, предвид факта, че БНБ ревизира прогнозата си за растеж на икономиката на 1%, а бюджетът е изготвен при 1.8%, той отговори, че продължава да вярва, че икономиката ще расте по-бързо от 1% тази година. Василев добави, че така или иначе данните за второто тримесечие ще станат ясни в средата на август. Има известни буфери в бюджета, които могат да уберат разлика, обясни финансовият министър.

"Благодаря на целия отбор, с който бяхме заедно до 6 часа сутринта в парламента, рамо до рамо, за да приемем бюджет с 3% дефицит, адекватна социална програма и с мерки, изсветляващи икономиката. Това е бюджет, който дава път на България към еврозоната!", написа Кирил Петков.

С предложение на ГЕРБ-СДС средствата в сектор „Образование“ ще бъдат увеличени с 580 млн. лева. С 15 % се увеличават заплатите на служителите в Националния осигурителен институт (НОИ), написа в профила си във фейсбук председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Увеличават се средствата за вероизповеданията в страната. Възнагражденията на военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната се увеличават. Заплатите на служителите на МВР ще бъдат повишени. За целта парламентът гласува в Бюджет 2023 допълнително 150 млн. лв.“, добави Атанасова. Тя посочи, че от 1 юли с 20 % се увеличават заплатите на служителите в Центровете за спешна медицинска помощ и в Регионалните здравни инспекции.

Атанасова написа, че парламентът е отпуснал 11 млн. лв. повече за възнагражденията на служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“. Увеличение на заплатите от 1 август ще получат служителите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), на Изпълнителната агенция по горите, Селскостопанската академия и други, добави Атанасова.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници