Поискаха незабавен процес срещу Тръмп и му повдигнаха ново обвинение

Поискаха незабавен процес срещу Тръмп и му повдигнаха ново обвинение
A A+ A++ A

Специалният прокурор Джак Смит, под чийто надзор се провеждаше разследването, във връзка с което бяха повдигнати нови обвинения на Доналд Тръмп, заяви, че иска незабавен процес срещу бившия държавен глава, предадоха световните агенции.

"Щурмът на Конгреса беше насърчен от лъжите на Тръмп", заяви Смит.

По-рано стана ясно, че Тръмп е обвинен във връзка с опитите му да преобърне изхода от изборите през 2020 г., спечелени от демократа Джо Байдън, довели и до щурма на Конгреса на 6 януари 2021 г. по времето когато законодателите валидираха резултата от този вот. Тръмп е призован да се яви във федерален съд в столичния окръг Колумбия на 3 август.

Тръмп, който е сочен за големия фаворит за спечелване на президентската номинация на републиканците, бе обвинен по-конкретно в заговор срещу американската държава, възпрепятстване на официална процедура и накърняване на изборното право и избирателните права.

"Въпреки поражението си на изборите, обвиняемият е бил решен да остане на власт. В резултат на което през над двата месеца след изборите на 3 ноември 2020 г. обвиняемият разпространяваше лъжи, според които е имало измами, променили резултата от вота и че той е бил победителят", се казва в обвинителния акт.

"Тези твърдения бяха неверни и заподозреният знаеше, че те са неверни", се допълва в документа. "Но обвинямият ги повтори и разпространи широко въпреки всичко", се допълва в текста, в който се казва, че Тръмп е поставил началото на престъпния си план няколко дни след изборите.

"Нападението срещу Конгреса, което последва всичко това, бе извършено на 6 януари 2021 г. след седмици на дезинформация и беше безпрецедентна атака срещу централата на американската демокрация", заяви днес Джак Смит.

"Атаката беше насърчена от лъжи. Лъжите на обвиняемия, целящи да възпрепятстват една съществена функция на американската държава, един процес, чрез който нацията събира, брои и сертифицира резултатите от президентските избори", допълни Смит.

Тръмп често пъти наричаше Джак Смит "смахнат". Но Смит, който е специален федерален прокурор и който повдигна на два пъти обвинения срещу Тръмп, в миналото е разследвал корупционни афери, в които са се оказвали замесени политици в САЩ. Той също така е разследвал и военни престъпления в Косово, припомня Франс прес.

През юни Смит стана първият федерален прокурор, обвинил бивш американски президент. Тогава обвиненията бяха за неправомерно боравене с поверителни правителствени документи.

Смит беше назначен за специален прокурор през ноември от министъра на правосъдието Мерик Гарланд. Той трябваше именно да следи как върви разследването по два въпроса срещу Тръмп. Единият беше този с неправомерно притежаваните поверителни документи, а другият беше във връзка с щурма на Капитолия, по който сега бяха повдигнати четири обвинения на Тръмп.

Джак Смит преди това работеше в Хага за Специалния трибунал за Косово и разследваше случай, свързан с бившия косовски президент Хашим Тачи.

Назначаването му за специален прокурор стана три дни след като Доналд Тръмп обяви, че ще кандидатира за президент.

Джак Смит е и заклет спортист и е участвал в над 100 триатлона.

В американски издания той е описван като безкомпромисен, а методите му разследване карат някои медии да го сравняват с булдог.

Джак Смит е завършил право в Харвард и е бил прокурор в щатите Ню Йорк и Тениси. В продължение на 5 години е ръководил звено към министерството на правосъдието, натоварено с надзора на разследвания за корупция срещу политици от двете водещи политически сили в САЩ.

#Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници