Вижте какво ще се случи с тялото ви, ако пиете газирано всеки ден

Вижте какво ще се случи с тялото ви, ако пиете газирано всеки ден
A A+ A++ A

Вероятно сте гледали различни видеоклипове, показващи как содата може да почисти котлен камък или дори да корозира метал. За щастие в тялото има механизми, които предпазват органите ви от подсладената напитка. Въпреки това, твърде честото пиене на газирани напитки може да повлияе на вашето здраве.

Какво прави содата с тялото ви

Според CDC консумацията на газирани напитки често се свързва с наддаване на тегло, затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, неалкохолни чернодробни заболявания, кариес и подагра, пише EatingWell. В допълнение, възрастните и тийнейджърите, които пият газирано често, са по-склонни да водят по-малко здравословен начин на живот, като пушене, недоспиване и прекарване на повече време пред телевизионния екран.

Влияе отрицателно на оралното здраве

Според проучване от 2022 г., публикувано в списание Biomimetics , консумацията на газирани напитки е свързана с кариес, ерозия на емайла и загуба на зъби. „Всичко, което е наистина кисело и всичко, което е с високо съдържание на захар, може да причини „гниене“ или кариес“, казва д-р Скот Кардал.

Освен че уврежда зъбите, подсладената сода може също да повлияе на оралната хигиена, включително промени в слюнката и венците. „Слюнката играе критична роля за здравето на устната кухина, тъй като помага за неутрализирането на киселината в устата ви и за изхвърлянето на хранителни частици и бактерии. Но пиенето на газирани напитки може да намали производството на слюнка, което затруднява устата ви да се бори с лошите бактерии“, казва д-р Анкит Пател. "В допълнение, захарта и киселината в газираните напитки могат да раздразнят и възпалят венците, което води до подуване, кървене и дори рецесия на венците. Ако не се лекува, заболяването на венците може да доведе до загуба на зъби и други сериозни здравословни проблеми."

Предизвиква дразнене на стомаха

Въпреки че содата не може директно да увреди лигавицата на стомаха, тя е силно газирана, което може да предизвика дразнене при хора, които имат храносмилателни проблеми. „За тези с гастрит, язви, киселинен рефлукс и други подобни въглеродният диоксид може да влоши симптомите и да причини дискомфорт, особено ако вече имате хронично възпаление“, казва Нанси Мичъл, регистрирана медицинска сестра.

Повишава нивата на кръвната захар

Кутия от обикновена безалкохолна напитка съдържа около 37 грама добавена захар, според USDA . За сравнение, Американската кардиологична асоциация препоръчва не повече от 100 калории на ден (около 6 чаени лъжички или 25 грама) за жени и не повече от 150 калории на ден (около 9 чаени лъжички или 36 грама захар) за мъже.

„Газираните напитки могат да имат голям ефект, когато става въпрос за ефекта им върху нивата на кръвната захар. Бързо усвояващата се добавена захар от газираните напитки може да повиши нивата на кръвната захар, след което те също спадат“, казва Хедър Дейвис, регистриран диетолог и диетолог. „Високата гликемична вариабилност може да допринесе за енергийни колебания и умора, промени в настроението и дори да увеличи риска от преддиабет, диабет и сърдечно-съдови заболявания“, добавя Дейвис.

Повишава триглицеридите и понижава нивата на холестерола

Големите количества добавена захар могат да повишат нивата на триглицеридите и да намалят нивата на добрия холестерол в кръвта. Според проучване от 2020 г., публикувано в Journal of the American Heart Association , възрастните, които често пият сода, са с 98% по-склонни да имат нисък HDL („добър“ холестерол) и с 53% по-вероятно да развият високи нива на триглицериди. „Ако захарта от содата не се използва за упражнения, черният дроб ще я превърне в мазнини (триглицериди)“, казва Сезар Сауза, RDN , регистриран диетолог. „Затлъстяването на черния дроб обикновено се диагностицира при пациенти, които редовно са консумирали газирани напитки в продължение на години“, добави той.

Предизвиква промени в микробиома на червата

Въпреки че първоначално изкуствените подсладители са били използвани като „по-здравословна“ алтернатива, някои изследвания показват, че това не е така. „Проучване, публикувано миналата година, показа, че изкуствените подсладители, като тези, открити в диетичните газирани напитки, могат да повлияят отрицателно на микробиома на червата и гликемичния контрол“, казва Дейвис. „Други изследвания показват връзка между изкуствените подсладители и повишения риск от метаболитна дисфункция като диабет тип 2 и метаболитен синдром. Като се имат предвид всички неща, може да е добра идея за повечето хора да ограничат приема на такива напитки и да изберат по-малко рискови алтернативи."

Увеличава риска от заболяване

Пиенето на газирани напитки често се свързва с повишен риск от редица медицински проблеми, включително затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, излишни коремни мазнини, метаболитен синдром и увреждане и заболяване на бъбреците.

Превод: GlasNews

#газирано #газирани напитки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници