Разкриват едва 3,8% от случаите на домашно насилие у нас

Разкриват едва 3,8% от случаите на домашно насилие у нас

Pixabay

A A+ A++ A

Все повече хора у нас се решават да потърсят помощ при случаи на домашно насилие, коментираха за БТА психолозите проф. Маргарита Бакрачева от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Катя Кръстанова, клиничен психолог и психотерапевт във фондация „Асоциация Анимус“.

В последните дни темата за насилието предизвика сериозна обществена реакция, в много градове на страната се проведоха протести в подкрепа на пострадалото 18-годишно момиче от Стара Загора, а в парламента бяха внесени нови предложения за промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие, които ще бъдат обсъдени на извънредно заседание в понеделник.

За първото шестмесечие на 2023 г. в Министерството на вътрешните работи са получени 1950 заповеди за защита от домашно насилие. От тях 647 са заповедите за постоянна защита, а 1303 - за незабавна защита, сочат обобщените данни, които събира и обработва Главна дирекция „Национална полиция“. С 40% са се увеличили образуваните досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие. За първото шестмесечие на годината те са 596, спрямо 426 за същия период на миналата година. Според данните на МВР само през юни т.г. са разкрити 35 случая на домашно насилие. Нивото на разкриваемост е 3,8%.

Статистиката показва ръст на случаите на домашно насилие по време на ковид пандемията, а и след отпадането на мерките тази тенденция се запазва, отбеляза проф. Маргарита Бакрачева. Според нея усещането, че живеем в несигурна среда и не се налагат наказания за такива прояви, че хората няма да помогнат от страх да не пострадат, има неблагоприятен ефект, тъй като повишава толерантността към насилие.

В България хората все повече имат културата да търсят помощ, когато са станали жертва на домашно насилие, но основният проблем е липсата на вяра в институциите, смята и психотерапевтът Катя Кръстанова. Тя също посочи, че след пандемията има увеличение на случаите на домашно насилие у нас. За 2022 г. имахме 2764 клиенти потърсили помощ от услуги, управлявани от Фондация „Асоциация Анимус“, като на националната телефонна линия 0800 1 8676 има най-много обаждания – 2300, посочи тя и направи сравнение с 2019 г. – тогава на горещата телефонна линия са се обадили 1713 души.

#домашно насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници