Полицаи настояват да не бъдат тествани за наркотици

Полицаи настояват да не бъдат тествани за наркотици

архив

A A+ A++ A

Част от полицаите поискаха да бъде отменена наредбата, която изисква да бъдат проверявани за наркотици. Един от синдикатите вече атакува наредбата в съда, насрочено е дело.

„В случая юристите, които изготвиха жалбата, намериха процесуални нарушения и противоречия със закона за нормативните актове. Ние като професионалисти ще добавим и още точки”, заяви Добромир Добрев от Централния полицейски синдикат по NOVA.

Според наредбата обект на контрол са служителите, които са на терен. Но не и тези, които са в институциите и деловите служби са пропуснати, те са назначени в контролиращата комисия със заповед на министъра. Ситуацията е нелогична. Това каза Добрев.

На въпроса еднакви ли са тестовете за гражданите с предлаганите за служителите, Добрев отбеляза: „Това са съвсем различни тестове от тези за шофьорите. Тук се взимат биологични проби. Така че министерството трябва да обясни какво е имуноаналитичен тест? Защото никъде в наредбата не се казва какво е това нещо.”

Генади Тенев, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, каза, че от федерацията не подкрепят становището на Централния полицейски синдикат. „Считаме, че такава наредба е необходима. Такъв ред и условие е необходим в МВР, както и за тестване за употреба на алкохол, защото такъв ред няма”, добави той.

Наредбата в същия си вид беше публикувана за обществено обсъждане през 2021 г., на следващата година подобрен вариант беше пуснат през 2022 г. - и в двата случая от Централен полицейски синдикат не са заявили становище срещу тези нарушения. "Информацията, че МВР атакува наредбата не е вярна, защото всъщност това са 300-400 човека от МВР", беше категоричен Генев.

#полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници