Песков: Демокрация ли? Путин ще бъде преизбран на изборите с над 90%

Песков: Демокрация ли? Путин ще бъде преизбран на изборите с над 90%
A A+ A++ A

"Президентските избори в Русия "не са точно демокрация", а по-скоро "скъпа бюрокрация". Руският президент Владимир Путин ще бъде преизбран догодина за нов мандат с над 90% от гласовете. Това казва пред "Ню Йорк таймс" говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Радио "Свобода".

Самият Песков, след като много медии обърнаха внимание на публикацията, каза, че думите му са предадени некоректно.

Голям материал на американското издание е озаглавен „Вечната война на Путин“. Авторите се опитват да отговорят на въпроса кога може да свърши войната в Украйна, дали руското общество може да се умори от нея и дали Владимир Путин ще започне да търси мир. Както следва от думите на Песков, цитирани от "Ню Йорк таймс", Кремъл смята, че нищо не заплашва властта на Путин, включително и защото самият Кремъл контролира изборния процес.

Песков е отговорил и на въпрос за перспективите за прекратяване на войната в Украйна. Според него сега няма основания за подписване на мирно споразумение и така наречената спецоперация "в обозримо бъдеще" ще продължи. На директен въпрос дали Русия иска да завземе повече украински територии, говорителят на Кремъл отговори: "Не. Ние просто искаме да контролираме всички онези земи, които сега са записани в нашата конституция като наши". Освен анексирания през 2014 г. Крим, става дума за четири области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, чието анексиране Русия обяви през 2022 г. В същото време руските военни в момента не контролират напълно нито един от тях.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк своевременно отговори на тези твърдения:

"Няма никакви територии на Украйна, записани в конституцията на Русия", написа той в Туитър. "Има само временно окупирани територии на Украйна, на които се водят активни бойни действия. Териториите ще бъдат освободени. Ще забележа също, че конституцията на Русия няма отношение към непринадлежащи (към нея) юридически документи и нейното съдържание не може да се взема под внимание".

В интервю за изданието "Падьом" ("Подем") Песков каза, че журналист от "Ню Йорк таймс" "неправилно" е предал думите му. Според говорителя той е казал следното за изборите:

"Вече може да се каже със сигурност, че ако Путин бъде номиниран, той ще бъде преизбран с огромно предимство, няма съмнение. Но изборите са демокрация, президентът самият той говори за това в своето обръщение. Въпреки че, от друга страна, те струват много пари, предварително е ясно, че Путин ще бъде преизбран с огромна преднина."

В разговор с РБК Песков постави акцента малко по-различно: според него "въпреки че изборите са изискване на демокрацията и самият Путин е решил да ги проведе, теоретично те може и да не се проведат. Защото вече е очевидно, че Путин ще бъде избран. Това е моето абсолютно лично мнение".

#Дмитрий Песков #Русия #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници