Случаят "Дебора" предизвика лавина от сигнали - жените се сетиха, че ядат пердах вкъщи

Случаят "Дебора" предизвика лавина от сигнали - жените се сетиха, че ядат пердах вкъщи
A A+ A++ A

Случаят на нарязаната с макетно ножче Дебора Михайлова е предизвикал лавина от сигнали за домашно насилие и молби, депозирани в районните съдилища, обяви националният координатор по въпросите за тези престъпления към МВР Зорница Шуманова пред бТВ. Шуманова оглави новосъздаденото звено за домашно насилие към ГДНП.

Вчера на специален брифинг с представители на четири министерства, начело с премиера Николай Денков, бе обявено какви мерки ще предприема правителството за борба с домашното насилие.

"Колкото повече говорим, толкова повече това престъпление няма да е латентно", е категорична тя.

По думите й за първата половина на 2023 г. в ГДНП са получени 1950 заповеди за незабавна и постоянна защита, издадени от районни съдилища.

"Имаме ръст от 18% на издадените заповеди. Имаме ръст с 40% на образуваните досъдебни производства в условията на домашно насилие. Това е много и е едно стряскащо число", добави тя.

"Пострадал от домашно насилие няколко пъти се колебае преди да потърси компетентните органи. Апелът ми е да не се притесняват и да потърсят помощ. Молбата за защита от домашно насилие може да бъде депозирана в районен съд. Сега ще може и други органи да я депозират в съда, като тя ще бъде изпратена по служебен път", обясни националният координатор.

Тя изтъкна, че е сформирана работна група за промяна на методическите указания за действията на полицейските органи по Закона за защита от домашното насилие. Те ще включват какво трябва да прави полицейският служител от телефонното обаждане, през дежурните части, през районния инспектор, до разследващия полицай.

"Надяваме се това звено да подпомогне работата на всички служители в МВР и да координира работата с другите министерства. Това звено има разписани компетентности. То ще подпомогне за по-добрата работа и превенция. Едно звено не може да пребори домашното насилие. То може да е координатор между всички министерства и неправителствени организации", каза още Зорница Шуманова.

#дебора михайлова #домашно насилие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници