Мангъров: Има риск някои отдавна забравени болести да се завърнат

Мангъров: Има риск някои отдавна забравени болести да се завърнат

стоп кадър

A A+ A++ A

Има риск някои отдавна забравени болести да се завърнат. Това се отнася най-вече за тези болести, чието изчезване се дължи на това, че са прилагани ваксини за тях. Това каза доц. Атанас Мангъров – началник на детската клиника на Инфекциозна болница в София, пред "Фокус".

На първо място той посочи туберкулозата, която в момента по разпространение е на нивата през 1910 г. Причината за това е ХИВ/СПИН инфекцията и недохранването в много части на света, обясни инфекционистът.

Морбили е друго такова заразно заболяване.

Липсващата поливалентна ваксината за бебета идва до 8 септември

"Поради това, че има значителен спад във ваксиналното покритие, болестта се завръща. Тези, които не са карали морбили или не са ваксинирани, рано или късно го изкарват. Във връзка с грубия натиск за ваксиниране по време на COVID пандемията "ваксина“ стана едва ли не мръсна дума и много родители отказват да ваксинират децата си за морбили. Ваксината за морбили беше свързана и с аутизма, което няма нищо общо“, подчерта доц. Мангъров.

Ваксините от Националния имунизационен календар трябва задължително да бъдат поставяни, категоричен бе той.

"Най-вече за варицела, защото варицелата е едно изключително силно заразно заболяване, каквото е и морбили. Ваксината за варицела в нашата страна не е задължителна, тя се поставя пожелание и с варицелата се случва това, което би се случило, ако нямаше ваксина за морбили. Има обща ваксина за рубеола, морбили и заушка – три много силно заразни заболявания. Можем да бъдем сигурни, че в момента, в който започнат да се появяват случаи на морбили, неминуемо ще започнат и случаи на заушка. 2006-2007 г. в страната ни имаше епидемия от заушка, което се дължеше на това, че преди 90-те години е използвана една ваксина за заушка, която не даваше дълготраен имунитет“, припомни инфекционистът.

България е на челните позиции по употреба на антибиотици, посочи доц. Мангъров. Той подчерта, че до антибиотици трябва да се прибягва само тогава, когато има заболяване, което може да се лекува с антибиотици.

"COVID-19 беше заболяване, което не се лекува с антибиотици, и въпреки това, по време на пандемията хората, които бяха диагностицирани с това заболяване, масово получаваха по два-три антибиотика с надеждата, че нещо ще се повлияе“, коментира инфекционистът.

#Доц. Мангъров #Мангъров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници