Честваме 250 г. от написването на „История славянобългарска"

Честваме 250 г. от написването на „История славянобългарска"
Президентът Росен Плевнелиев пристигна в Банско за участие в тържественото отбелязване на годишнината от написването на „Историята" и рождението на Паисий Хилендарски. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

На 10 ноември се навършват 250 години от написването на „История славянобългарска" и 290 години от рождението на Паисий Хилендарски.

Президентът Росен Плевнелиев пристигна в Банско за участие в тържественото отбелязване на годишнината от написването на „Историята" и рождението на Паисий Хилендарски, предаде БГНЕС.

В 10.00 часа в Духовно-историческия център „Св. Паисий Хилендарски" в града държавният глава ще присъства на възпоменателен молебен за отец Паисий и ще разгледа изложбата „Паисий - предвестници и следовници".

Началото на тържественото честване е в 11.00 часа на площад „Възраждане", а в 11.50 часа президентът ще поднесе венец пред паметника на Паисий Хилендарски в Банско.

Паисий Хилендарски (1722–1773), често наричан още Отец Паисий, e български народен будител и духовник, автор на „История славянобългарска". Изразените в труда му идеи за национално възраждане и освобождение на българския народ карат много учени да го сочат за основоположника на българското Възраждане. Канонизиран е за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна църква през 1962 г.

#Паисий Хилендарски #Банско #честване #Президент на България #Росен Пленелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите