Министър Найден Тодоров уволни скандалния директор на фонд "Култура", финансирал драг шоу с травестити

Министър Найден Тодоров уволни скандалния директор на фонд "Култура", финансирал драг шоу с травестити
A A+ A++ A

Служебният министър на културата Найден Тодоров уволни изпълнителния директор на Национален фонд "Култура" Сава Драгунчев. Това се е случило в петък по време на заседание на Управителния съвет на фонда. От един месец Драгунчев се крие и отказва да напусне поста си, въпреки че беше уволнен и от предишния министър Кръстьо Кръстев. Абсурдната ситуация с фонда е стигнала дотам, че уволненият Драгунчев е водил заседание в присъствието на Кръстев, а Управителният съвет е приел отчет за дейността му. В петък Наден Тодоров сложи край на сагата, като е уведомил Драгунчев, че е уволнен по време на неговото онлайн включване на заседанието, съобщава glasove.com.

Тази стъпка е важна, защото отпушва забавени процедури по усвояване на европейските средства по Плана за възстановяване от ЕС. С поведението си и отказа да напусне мястото си Драгунчев застраши финансирането по този план не само на Министерството на културата, но и в други ресори. Под неговото ръководство фонд "Култура" стана печално известен с финансирането на бинго игри с драг шоу на травестити.

Ето какво гласи съобщението на Министерството на културата:

Днес, 12 април 2024 г., в рамките на проведеното редовно заседание на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“, министърът на културата Найден Тодоров уведоми изпълнителния директор на Фонда Сава Драгунчев, че той е освободен от поста си по силата на Заповед № РД 12-167.

Изпълнителният директор е уведомен, че може да получи заповедта и книжата към нея в 7-дневен срок.

Още преди месец, на своето първо заседание от 11.03.2024 г., Управителният съвет взе решение за избор на временно изпълняващ длъжността „директор“ – г-жа Диана Димитрова. Очаква се тя да поеме длъжността до провеждането на конкурс, съгласно чл. 29, ал. 1 от Закона за закрила и развитие на културата, който влиза в сила от 01.09.2024 г.#драг шоу #МК #Найден Тодоров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Акценти