Прочухме се: Шпионската афера с тримата българи превзе първите страници на британските медии

Прочухме се: Шпионската афера с тримата българи превзе първите страници на британските медии

стоп акдър

A A+ A++ A

Новата шпионска афера с българско участие е водеща днес за повечето британски издания. Заглавието на първа страница на „Metro” гласи „Шпиони на Путин задържани в Обединеното кралство”, съобщава Нова телевизия. Подобно е заглавието и в „Daily mail”, който пише "Шпиони, дошли от предградие". „The Guardian”обяснява с големи букви на първа страница, че арестуваните са българи, заподозрени за шпионаж в полза на руските служби за сигурност.

Британските медии коментират, че използването на България от руските шпиони не е новост и припомнят дори споменаването на страните ни във филма за Джеймс Бонд „От Русия с Любов“.

„The Times” твърди, че руските шпиони се представяли за журналисти и използвали фалшиви журналистически карти, за да извършва наблюдение. Въпреки че „Daily Express” е избрал за водеща темата за увеличаването на държавните пенсии, новината за задържаните българи също присъства на първа страница.

„The Sun” пише, че шпионите на Путин са прекарали 10 години в Обединеното кралство.

Очакват се още данни от разследването на тримата българи, обявени за руски шпиони във Великобритания, съобщи bTV.

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова са били задържани още през февруари по Закона за държавната тайна.

На 31 юли и във вторник обвинените са били изправени пред Централния наказателен съд на Англия и Уелс във връзка с мярката им за неотклонение и е било решено да останат в ареста „до бъдеща дата“.

Българите би трябвало да бъдат изправени през септември или януари пред същия съд в Лондон, като още не са обявили дали се признават за виновни по обвиненията, или се смятат за невинни.

Тримата са обвинени, че са притежавали документи с невярно съдържание - паспорти, лични карти и други документи за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

#Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници