Изследване показа: Сериозно замърсяване с ешерихия коли на плажове по българското Черноморие

Изследване показа: Сериозно замърсяване с ешерихия коли на плажове по българското Черноморие

pixabay

A A+ A++ A

Асоциация „Активни потребители” разпространи резултати от общо проучване със Софийския университет за качеството на водата по българското Черноморие. Проверени са 11 плажа. На повечето има замърсяване с ешерихия коли, сочи изследването. На един от плажовете то е било до 41 пъти над нормата.

Подборът на проверяваните плажове не е случаен – за тях и преди е имало сигнали за замърсяване.

„Когато има ешерихия коли, това е привнесено или с отпадъци, или с мръсни ръце. Това е проблем на хигиената. Природен източник трудно ще има. Замърсяването е предизвикано от човека”, заяви д-р Сергей Иванов от асоциация „Активни потребители”.

Експертът не може и да обясни разминаванията в данните с тези на РЗИ.

Д-р каза, че два плажа са най-проблемни – тези в Царево и Приморско. Изследването сочело, че замърсяването на Попския плаж на Царево е 41 пъти над нормата.

„Замърсяването първо се помирисва. Там открихме много замърсена река. Не сме сигурни дали всъщност това не е река, а отходна тръба. Открихме и една доста голяма тръба в посока на плажа. Има недостроен комплекс, където също може би е изграждана тръба. Всичко това може да се види без никакви анализи”, каза д-р Иванов.

За проверките „Активни потребители” ползвали местата, които са проверени от РЗИ.

„Резултатите са коренно различни. Методът е същият, датите са същите, плюс ден-два. А всички резултати са различни”, каза д-р Иванов.

„На Приморско-юг има силно замърсена река зад плажа, в която се вливат тръби от хотелите. Имаме свидетелства от хора, че водите се изливат в морето нощем. Визуално тази река е силно замърсена”, каза д-р Иванов.

Станислав Стоянов: Информацията, че плажовете ни са чисти, трудно достига до чуждите туроператори

„Възмутен съм от неубедителното представяне на тази информация. В нашата държава има РЗИ – институция, която ежедневно прави проверки. От 2-3 месеца насам не сме забелязали да има противоречив показател. Сега една самозвана организация решава да убие труда на всички в туризма. Дава ли си сметка тази организация, че работим със стотици хиляди работници, на които вадим хляба?”, заяви Веселин Налбантов от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Той е категоричен, че няма оплаквания от страна на туристите по морето.

„От 40 години консумирам сурова храна от морето – здрав съм, прав съм и изглеждам добре за моите години. Апелирам прокуратурата да се самосезира. Апелирам и към моите колеги да започнат да завеждат дела при най-малкото подозрение”, заяви още Налбантов.

Днес се очаква РЗИ-Бургас и МЗ да излязат с писмена позиция по проблемните казуси.

#плаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници