Драго Чая вади безценни експонати от личния си музей на цирка за две изложби

Драго Чая вади безценни експонати от личния си музей на цирка за две изложби
A A+ A++ A

Драгомир Драганов е посветил цялото си свободно време, жар и ентусиазъм за подготовката на две изложби, посветени на голямата му страст – българския цирк.

Навръх Голяма Богородица той обяви, че на 12 септември в Музея за история на София ще се открие изложба посветена на 40 годишнината от изгарянето на Софийския държавен цирк. А на 29 септември в Регионалната библиотека в Стара Загора, рамките на "Нощ на изкуствата 2023", ще подреди 50 плаката от своята колекция и фонда на виртуалния музей www.bgcircus.com.

„Върху създаването на софийския проект и работих със сплотен колектив на музея ръководен от доцент Валентина Върбанова. Безценни артефакти от семейния си архив предостави Константин Ачков - наследник на архитект Ерослав Станков - създател на проекта на култовата сграда. Сърдечно благодаря и на директора на Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора г-жа Надежда Груева и специалиста в направление "Срещи и събития" Мима Атанасова. На тези две великолепни дами принадлежи идеята за организирането на втората изложба с циркови плакати от колекцията ми и фонда на виртуалния музей www.bgcircus.com.

Доцент Ненко Атанасов, преподавател в катедра "Плакат и визуална комуникация" в Националната Художествена Академия познавам от преди година, когато той и студентите му посетиха неколкократно изложбата в галерия "Райко Алексиев" в София, а по-късно ми подариха дигитализирани курсовите си работи на тема "Цирков плакат".

Веднага щом определихме датите за изложбата в Стара Загора се обърнах към него с молба да препоръча свой студент, който да нарисува плакат за събитието. Безкрайно съм му задължен за срещата с уникално талантливия Любослав Боянов, чието име, повярвайте ми, ще чуваме все по-често у нас и по света. Не съм и сънувал, че Любослав ще намери толкова изчистено, стилно и същевременно ярко и категорично решение на идеята в изложбата да се съберат шарените спомени за триумф и слава от съня на един стар клоун“, добавя Драгомир Драганов.

На профила си във Фейсбук той поддържа интереса към двете изложби с чести постове. В един от тях пише: „Един от първите хора с които споделих идеята си, след успешно проведените първоначални разговори с екипа на Музея за история на София, беше скъпата ми приятелка Елена Зайка. Изключително популярна циркова художничка, прочута с плакатите си за цирковия фестивал в Монте Карло, цирк Буглион в Париж и московския цирк Никулин.

Елена ме подкрепи в инициативата да преиздам написаната от Йордан Демирев история на създаването и развитието на българското цирково изкуство и нарисува корицата на обогатеното с 300 снимки издание. Картината и се превърна и в плакат на изложбата на 125 циркови плаката от колекцията ми посветена на 125 годишнината от създаването на първата българска професионална циркова трупа. Вярвах, че ще ме подкрепи отново и днес искам да благодаря от цялото си сърце на нея и невероятния и съпруг Алексей за приятелската обич и уважение към моята мисия.

Приятели, надявам се плаката за изложбата “Ех, този цирк!” да Ви харесва и споделен в социалните Ви мрежи да се превърне в общия ни знак за памет за “Златния век” в историята на една културна институция.

С още една малка, но съществена подробност за изложбите, които предстоят искам да Ви запозная днес. По тъжния повод - 40 години от изгарянето на Софийския държавен цирк подготвих брошура на български и английски език. В 50 страници с десетки снимки разказвам историята на тази уникална сграда и живота под нейния купол. Всеки, който би искал да я притежава може да ми напише на лично съобщение. Разпространява се безплатно.

Много по-скромен, но пъстър и весел е каталогът за изложбата в Регионалната библиотека в Стара Загора. Той също е безплатен жест към посетителите й. Дълбоко и искрено вярвам, че изданията ще попаднат в ръцете на хора, които уважават и ценят любимото ми изкуство и подкрепят мисията ми да опазим паметта за неговите най-ярки постижения“, завършва телевизионният водещ.

От дете Драгомир Драганов е „заразен“ от щастливия вирус на цирковото изкуство. На него принадлежи идеята за създаване на виртуален музей, който той поддържа със собствени сили, средства и дарения.

#Драгомир Драганов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници