Министър Хинков: Постигнатото увеличение на заплатите в Спешна помощ никак не е малко

Министър Хинков: Постигнатото увеличение на заплатите в Спешна помощ никак не е малко
A A+ A++ A

В края на втория месец на министерството в страната сме постигнали увеличение на заплатите в Спешна помощ в порядъка на 22%, което никак не е малко. Това заяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Христо Хинков в отговор на протестиращите медици, съобщи dariknews.bg.

И допълни, че този бюджет е спешен до края на тази година. "От гледна точка на ситуацията в страната, от гледна точка на желанието ни да влезем в 3% дефицит - увеличението на заплатите никак не е малко. Многократно това нещо го бяхме заявили на синдикат "Защита", който е долу под нашите прозорци", каза той.

От думите на министъра стана ясно, че не разбира методите, които използват от синдиката. "Най-лесно е да се иска и подава оставка, но най-трудно е да се разбере в дълбочина какъв е проблемът. А той е забатачен от много години и в никакъв случай не може да се реши за два месеца. Проблемът е свързан с това, че заплатите в тези важни сектори действително не са били обект на внимание на предишни ръководства", съобщи на брифинга министър Хинков.

В разговори със синдикат "Защита" от министерството са направили всичко възможно да ги уверят, че ще направят нужното по официален ред да постигнат това, което те искат. "На срещата в Тристранния отраслов съвет представихме три варианта, които бяха свързани и с предложението на синдикат Защита". След анализ на тяхното предложение се видя, че исканията им надвишават 30 милиона лева, което надминава бюджета", каза Хинков.

И заключи, че е бил взет предвид вариант, в който има 22% увеличение за Спешна помощ и 20% увеличение за РЗИ.

"Общата сума, дадена за работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ, е в рамките на над 22 милиона", заяви заместник-министър д-р Бойко Пенков.

Служители на ЦСМП протестират днес с искане за увеличение на заплатите на шофьори на линейки с 600 лв. Протестиращите са възмутени от решението на Тристранния съвет, който определи възнаграждения за сектора с 22% увеличение.


#ЦСМП #протест #заплати #д-р Христо Хинков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници