Христо Кръстев: Отказът на Бойко Борисов от имунитета му вече е в прокуратурата

Христо Кръстев: Отказът на Бойко Борисов от имунитета му вече е в прокуратурата

фейсбук

A A+ A++ A

Разследването за злоупотреби с милиони от АМ „Хемус“ е приключило. В прокуратурата е започнало предявяване на материалите на подсъдимите и техните защитници. Това обяви в ефира на Bulgaria On Air заместник-градския прокурор Христо Кръстев.

Към днешна дата привлечени като обвиняеми са 9 лица. Те са обвинени като организатори и участници в организирана престъпна група, която е създадена с користна цел, извършване на длъжностни присвоявания и пране на пари.

„Част от обвиняемите са подали жалба до Софийския градски съд във връзка с наложените им забрани за напускане на пределите на страната. Не знам какви са подбудите им, дали те просто упражняват своите права да обжалват актовете на прокуратурата пред съда или се цели забавяне“, добави гостът на предаването „Директно“.

Кръстев сподели и детайли относно разследването на убийството на Алексей Петров.

„Работи се по всички възможни версии. Извършват се активни действия, но към настоящия момент няма лице, което да е заподозряно и да е докладвано в Софийската градска прокуратура“, поясни той.

В Софийската градска прокуратура вече е пристигнал и отказът от имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това обаче не означава на всяка цена, че той ще бъде привлечен като обвиняем, обясни още заместник-градският прокурор.

Новите наблюдаващи прокурори по делото „Барселонагейт“ ще се запознаят с фактите по разследването и ще стъпят на свършеното до момента, което означава, че не е необходимо работата да започва отначало, подчерта Кръстев.

След като български граждани бяха арестувани във Великобритания по обвинения в шпионаж в полза на Русия, бе повдигнат въпросът защо Министерството на външните работи не е било запознато със случая до преди няколко седмици.

Кръстев споделя, че няма законово изискване прокуратурата да уведомява Министерството на външните работи за провеждащи се разследвания.

„Досъдебното производство е покрито от следствена тайна и не следва да се разгласява на лица, които нямат достъп до нея“, категоричен е той.

Той е на мнение, че закриването на специализираната прокуратура не влияе отрицателно на ключови дела и забавянето им не е свързано с липсата ѝ.

„В закритата специализирана прокуратура имаше традиции от 10 години за разследване на организираната престъпност и вече бяха създадени рамките, по които се извършва съответното разследване. Аз не мисля, че са загубени тези знания, които са имали там“, поясни Кръстев.

Заместник-градският прокурор коментира и темата за промените в Наказателния кодекс. По негови думи отнемането на автомобили на хора, които са карали в нетрезво състояние, би създало проблеми от административна гледна точка. Той също така е на мнение, че по-тежките наказания при телесни повреди не биха довели до по-малко престъпления.

„Известно е, още от един от основоположниците на съвременното наказателно право, че същност не суровостта на наказанието, а неизбежността му е възпиращият елемент в членовете на обществото да не извършват престъпления“, завърши гостът.

#Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници