Божков остава в ареста. Имал пряка връзка с Пригожин, пробвал да изнасили жена, отказала му подкуп (ОБНОВЕНА)

Божков остава в ареста. Имал пряка връзка с Пригожин,  пробвал да изнасили жена, отказала му подкуп (ОБНОВЕНА)

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Политици от България са предупредил Васил Божков за готвената акция срещу него, затова той е напуснал страната дни преди операцията през 2020 година. Това разкри в Софийския градски съд прокурор Ангел Кънев.

Божков има множество познанства, инициативи, изложби, че и спортни начинания.

Обясни, че Божков има пряка връзка с изброените в санкционните списъци на ЕС, както и хора от разузнавателни служби на страни извън ЕС и НАТО". Един от тях е Евгений Пригожин. Връзката с него била установена от мейл, открит в компютър на Божков.

"Особена престъпна упоритост", каза Кънев за дейността на Божков. Той бил подбудител на над 300 длъжностни престъпления. С тях, чрез невнасяне правилния процент държавна такса и данъци от хазарта дейност държавата била ощетена с над 500 млн. лева. За целта подкупва членове на закритата вече Държавна комисия по хазарта, дори неин председател - Огнемир Митев. Той се срещнал с Божков веднага след избирането си. Приемал подкупи и стопирал издаването на лицензи на хазартни компании, конкуренти на Божков. Дори изработил нови правила. По тях събирал от Божков 20% от разликата между залозите и изплатените печалби, вместо 15% от всички залози, както е по закон. Именно така Божков не внесъл 500 млн. данъци. Преди Митев да стане шеф на комисията, Божков плащал по закон.

Сле контакта с Митев, Божков извикал Цветомир и Боян Найденов, и им казал, че е уредил да не получат лиценз за хазарт. Затова Божков казал, че трябва да получи 60% от тяхно дружество. Дори Огнемир Митев извикал техен представител. Обяснил му, че няма да даде лиценз, докато не си уредят отношенията с Божков. Затова брататята му прехвърлили 60% от дружеството и още на следващия ден взели лиценз.

За услугите Божков плащал по 10 000 лева на ден на Митев. Подобно несъответствие било открито и при негова ревизия. След като Митев бил сменен, Божков потърсил контакт с Мария Филипова, която заела поста. Искал от нея да отнема лицензи на конкуренти, предположил на жената подкупи и дори "слава". Това щяло да стане чрез медиите които Божков притежавал.

Боцков дори предупредил няколко души, че ако не го слушат, че последват съдбата на Манол Велев. Той бе прострелян в главата през 2007 г. Божков има обвинение за подбудителство към убийството на мъжа.

Ако е на свобода, Божков можело да извърши и други престъпления. Той има и други висящи дела, напомни Къмев. Едно от тях е за банда за убийства, рекет, изнудвания и престъпления по разврата.

Обвинителят напомни, че Божков вече е осъждан. Това е станало през далечната 1984 година и вече е реабилитиран.

Кънев иска арест на Божков само по делото, по което той е обвинен, че е бил лидер на банда, действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления.

Васил Божков е опитал да изнасили шефка на Държавната комисия по хазарта, отказала му подкуп. Това разказа съдия Христина Колева от Софийския градски съд. Тя се позовава на показания по делото.

Колева посочи, че Божков бил в кабинета на Мария Филипова, която поела поста от Огнемир Митев. Тя отказала да работи с бизнесмена срещу подкупи. Тогава "Божков започнал да я описва и целува, пробвал да я изнасили", каза Колева.

Може да се направи обосновано предположение относно авторството на длъжностни престъпления, посочи Съдия Христина Колева, която наблюдаваше мярката за неотклонение. Тя се позовава на няколко протокола за изземва е и претърсване от различни адреси, свързани с Васил Божков. Сред тях попадат домът му, както офисът на компанията му "Нове холдинг".

Съдийката цитира и показания на свидетели. Анка Танкова, Тодор Марков, Людмил Марков, Валери Николов, Красимира Кузманова и други, до един служители на Държавната комисия по хазарта, разказали как се отнемали лицензи. По-рано прокурор Ангел Кънев посочи, че това ставало по заръка на Божков, който "плащал по 10 00 леа на ден на шефа на комисията Огнемир Митев".

Бившата външна министърка Екатерина Захариева посочила, че срещу Божков имало забрана да му се издава международен паспорт.

Коледа посочи, че няма опасност Божков да с укрие, но може да извърши ново престъпление. Затова го остави в ареста. Колева изрично натърти, че няма да коментира изявленията на прокурор Ангел Кънев за връзки със санкционирани от ЕС руснаци, включително Евгений Пригожин.

Божков може да обжалва на 5 септември, съобщава "24 часа".

#Васил Божков - Черепа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници