Журналист от Би Би Си: България е в най-лошата част от спектъра на руската пропаганда

Журналист от Би Би Си: България е в най-лошата част от спектъра на руската пропаганда

ФБ/Ирина Оснач

A A+ A++ A

България попада в най-лошата част на спектъра на руска пропаганда. Това заяви пред "Нова телевизия" Питър Хорокс, журналист от Би Би Си. Той започва работа в телевизията като стажант, а години по-късно оглавява нюзрума и световната служба. Два пъти е носител на наградата БАФТА и е член на британския медиен регулатор.

Хорокс казва, че в България руското влияние върху медиите е по-силно, отколкото в други страни.

"Резултатите от проучванията на общественото мнение и от изборите сочат, че в България има партии, които пряко симпатизират на Русия. Те взимат една четвърт, може би 30% от гласовете. Това показва, че в България има хора, които силно симпатизират на Русия. А това се усеща, влияе се от медиите, особено онлайн медиите. Една организация, в която членувам и аз, води кампания за висококачествена информация в България. Занимаваме се с тази тема. Ясно е, че има доста интернет портали, и нови т.нар. сайтове-гъби, които се създават за разпространение на дезинформация. Изглежда, че в България съществува организирана дезинформация в подкрепа на руската гледна точка", посочва журналистът.

По думите му има редица други страни в Централна и Източна Европа с големи проблеми в рамките на Европейския съюз. А на Балканите Сърбия е най-яркият пример за това, как информационната среда може да е даже по-лоша, тъй като телевизии открито показват симпатиите си към Кремъл.

"Така че положението в България не е добро, но не е най-лошото в Европа като цяло", констатира Хорокс.

#руска пропаганда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници