Вашингтон предостави на Украйна помощ от 1 милиард долара

Вашингтон предостави на Украйна помощ от 1 милиард долара

стоп кадър

A A+ A++ A

Киев „никога няма да призове за разполагане на американски войски в Украйна“, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба на пресконференция в украинската столица с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който изненадващо пристигна днес там.

Кулеба обяви още, че „помощта на САЩ не е благотворителност. Днес, благодарение на нашите партньори, Украйна възпира агресията на Русия. И ние няма да изложим на риск нито един американец,“, увери Кулеба.

На свой ред Блинкен обяви, че Вашингтон ще предостави на Киев допълнителна помощ размер на 1 милиард долара, която включва както военна, така и гражданска помощ.

Пентагона вече съобщи, че САЩ ще предадат на Украйна снаряди с обеднен уран в рамките на нов пакет от военна помощ в размер на 175 млн. долара.

Още срещи на Блинкен в Киев

Преди това президентът Володимир Зеленски предупреди за предстояща трудна зима на срещата си Антъни Блинкен. "Предстои трудна зима. Но ние сме щастливи, че не сме сами през тази зима. Ще се справим заедно с нашите партньори", заяви украинският президент пред Блинкен, като благодари на САЩ за помощта им за енергийния сектор на Украйна, който беше засегнат от системни руски удари през миналата година.

Блинкен проведе среща и с премиера Денис Шмихал. Двамата обсъдиха въпроси, свързани с бъдещата помощ, която САЩ ще указва на Украйна. Държавният секретар потвърди, че САЩ ще продължи да подпомага Киев във военен план и ще съдейства за икономическото възстановяване на Украйна и укрепването на демократичните и́ институции, съобщи „TVP World”.

„Впечатлен съм от изключителната издръжливост на украинския народ, неговата военна мощ и много силно лидерство, от което украинците печелят в този най-труден период“, подчерта Блинкен.

Той добави, че е дошъл в Киев до голяма степен по молба на президента Байдън, за да потвърди ангажимента на САЩ да подкрепят Украйна и да помогнат за постигането на успех във военната сфера, а също и усилията за изграждане на силна икономика и демократично управление.

„Защото всички тези неща – армия, способна да възпира по-нататъшна агресия, както и стабилна демокрация и силна икономика – са разликата между Украйна, която просто оцелява, и Украйна, която просперира, което тя трябва и може да направи в бъдеще. И ние ще бъдем ваши партньори в тези усилия заедно с много други страни по света“, увери държавният секретар на САЩ.

Както отбеляза Денис Шмихал, пред лицето на руската агресия САЩ са най-големият донор на пряка бюджетна подкрепа за Украйна. Според него около 20,5 милиарда щатски долара или една трета от цялата пряка икономическа помощ за Украйна е предоставена от САЩ.

„Ние особено ценим факта, че тези средства се предоставят под формата на безвъзмездна помощ, което намалява размера на държавния дълг на Украйна в този труден момент“, каза украинският премиер.

По-специално Шмихал благодари на САЩ за подкрепата, предоставена в рамките на съвместния проект със Световната банка за подкрепа на публичните разходи за осигуряване на устойчива публична администрация в Украйна — проектът „Мир в Украйна“, който се изпълнява от юни 2021 г. Като част от проекта Киев вече получи финансова подкрепа от Вашингтон в размер на 17,9 милиарда щатски долара, включително 8,5 милиарда още тази година.

Практически всички заплати в Украйна в публичния сектор за миналата година, както и повечето програми за социално осигуряване, пенсии са финансирани за сметка на "Мир в Украйна", обясни премиерът.

„Разбира се, ние оценяваме сътрудничеството със САЩ в рамките на подготовката и сключването на двустранно споразумение между Киев и Вашингтон за временно спиране и изплащане на държавния дълг по заеми, в рамките на разпоредбите на меморандума относно нашите отношения. със страните членки на Парижкия клуб на кредиторите“, допълни правителственият глава.

Престъплението в Константиновка

По-късно Зеленски съобщи, че при руски удар по пазар в Източна Украйна са загинали 16 души, а други са били ранени. Ударът е извършен, докато продължаваше визитата на Блинкен в Киев, предаде АФП.

"В този момент артилерията на руските терористи е убила 16 души в град Костантиновка, Донецка област. Обикновен пазар. Магазини. Аптека. Хора, които не са направили нищо лошо. Много ранени", заяви Зеленски в публикация в социалните мрежи.

Градът има 70-хилядно население.

Денис Шмигал публикува кадри от охранителни камери, на които се вижда как взривът се врязва в редици от павилиони, кара жителите да бягат, за да се скрият, и предизвиква аларми на автомобили. Той твърди, че сред загиналите има едно дете.

След приключване на спасителната операцията стана известно за 17 жертви, както и за 32 ранени, съобщи вътрешният министър Игор Клименко в Telegram. Служител в ефира на телемарафона каза, че информацията за смъртта на дете все още не е потвърдена.

Клименко уточни, че сред загиналите, които са идентифицирани, най-възрастната жертва е жена, родена през 1940 г., и най-младата е мъж, роден през 2005 г. "Става дума за телата, които са идентифицирани в момента.

Някои от телата са разкъсани и сега се опитваме да идентифицираме всички тези тела със специалисти в моргата", каза още министърът, цитиран от агенция УНИАН. В същото време той каза, че почти всички загинали са жители на Константиновка. Клименко каза, че на мястото работят ДНК лаборатории. „Вече сме избрали подходящите ДНК профили от телата на мъртвите и сега избираме подходящите ДНК профили от роднини“, каза той.

Министърът призова роднините по първа линия, които са загубили връзка с близките си, да се свържат с полицията и криминалистите, които работят на местопроизшествието. Министърът подчерта, че това е ужасна трагедия, тъй като е обстрелвано цивилното население, там няма военни части. „Нищо не може да оправдае тази глупава атака срещу цивилното население, срещу цивилната инфраструктура“, осъди Клименко. Той добави, че са пострадали и две пететажни къщи със 122 апартамента.

По думите му на пазара са пострадали 28 павилиона, осем от тях са разрушени до основи. Министърът отбеляза, че в момента типът оръжие, с което е ударен града, се проучва от специалисти, а на място работят експерти по взривни вещества.

Остро осъждане

Европейският съюз осъди в сряда „гнусната и варварска“ смъртоносна атака от страна на Русия срещу пазар в Източна Украйна. „Русия продължава да тероризира цивилното население на Украйна. В изявление говорител на блока окачестви днешната ракетна атака като „отвратителна и варварска“. „Тази атака следва ескалация през последните месеци на атаки с ракети и дронове в цяла Украйна, особено срещу цивилни обекти, убивайки и ранявайки повече от 410 цивилни само през последните две седмици.“

"Умишлените атаки срещу цивилни са военни престъпления. Всички командири, извършители и съучастници в тези зверства ще бъдат подведени под отговорност", се казва в изявлението на ЕС.

„Тези брутални руски атаки подчертават колко е важно да продължим да подкрепяме народа на Украйна, докато защитава своята територия“, каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер на ежедневен брифинг.

Хуманитарният пратеник на ООН за Украйна Денис Брауно също осъди като „отвратителна“ нападението срещу пазар в Константиновка.

"Тази брутална атака срещу невинни хора, които мирно пазаруват на пазар, ясно показва: тази руска агресивна война е атака срещу международното право, срещу човечеството", написа германската външна министърка Аналена Бербок в „X“.

#Киев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници