Денков след бедствието: До края на септември ще бъдат изплатени обезщетенията

Денков след бедствието: До края на септември ще бъдат изплатени обезщетенията

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Имаме много големи системни проблеми с превенцията, искам да работим по нея. Това каза в студиото на "Събуди се" по NOVA министър-председателят Николай Денков по повод наводнението по Южното Черноморие. По думите му след бедствието държавата е реагирала бързо и по най-добрия възможен начин. Премиерът увери, че до края на месец септември би трябвало да бъдат изплатени обезщетенията на пострадалите след наводненията домакинства.

Денков коментира и това ще има ли увеличение на пенсиите от 2024 г. Той посочи, че политическият консенсус е около т. нар. швейцарско правило и увеличението ще е обвързано с икономическите показатели у нас. Тече дискусия за вдигането на минималната работна заплата. Тя ще бъде обвързана и с парите за втора година майчинство. „Ще внесем бюджет, който максимално да балансира дисбалансите”, каза още министър-председателят. Денков заяви, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е голям и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

Коментира дойде и за кадър, запечатал как той и президентът Румен Радев си говорят на трибуната на „Мача на надеждата”. Денков призна, че разговорът е бил за "проблемите, които трябва да решаваме заедно". „Когато се говори за престрелки, искам да кажа, че това не е коректно. Много дълго време имаше залпове само от едната страна към другата. Надявам се този период да е приключил и да си говорим, защото имаме какво да правим заедно”, каза още премиерът.

Според него искане на импийчмънт на Румен Радев би отнело излишно много обществена енергия, но подчерта, че държавният глава неколкократно е излизал извън правомощията си, дадени му по Конституция. "Той е дал основания за това, но все пак смятам, че по-скоро би пречело такова решение в момента", допълни Денков.


#акад. Николай Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници