Пълнени чушки с патладжан и тиквички: Рецепта на Иван Звездев
Продукти:
- 1 кг зелени чушки за пълнене
- зехтин за поливане
- 1 ч.л. сол
За плънката:
- 100 - 150 г краве сирене
- 1 малък патладжан - 200 г
- 1 малка тиквичка -100 г
- 2 стръка пресен лук или 1/4 глава стар кромид
- 1 стрък пресен чесън или 1 скилидка
- 4 стръка магданоз
- 4 стръка копър
- 4 филии по-стар хляб
- 8 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
За подлучения сос:
- 1 кофичка кисело мляко
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
Приготвяне:
Нарязваме патладжана и тиквичката на малки кубченца, а чесъна и лука наситняваме. Задушаваме ги за 7-8 минути в сгорещен зехтин, като разбъркваме периодично. Посоляваме и добавяме нарязан на кубчета хляб. Пържим за няколко минути и поръсваме с наситнените подправки. Оттегляме от котлона, отгоре поръсваме с едро настъргано сирене и размесваме добре. Почистваме чушките от дръжки и семки, посоляваме ги отвътре и ги пълним с приготвената плънка. Затваряме с капаче и поставяме в тава. Поливаме обилно със зехтин и поставяме в средата на предварително затоплена фурна. Печем на 180 градуса за 30 минути. Приготвяме соса. В хаванче счукваме скилидки чесън заедно със сол и ги прехвърляме в купа. Слагаме кисело мляко и разбъркваме много добре. Поливаме със струйка зехтин и поднасяме с пълнените чушки.
Още по темата:
- » Ньоки с пилешко и сметана
- » Бързо и божествено вкусно тирамису
- » Лекарите ще могат да изписват антибиотици с хартиена рецепта