Ердоган се видя с Илон Мъск - предложи му да построи завод на Тесла в Турция

Ердоган се видя с Илон Мъск - предложи му да построи завод на Тесла в Турция
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е предложил на изпълнителния директор на производителя на електромобили „Тесла“ (Tesla) Илон Мъск изграждането на завод на компанията в Турция. Това съобщи днес Дирекцията по комуникации на турското президентство, пише БТА.

Ердоган и Мъск са разговаряли вчера в т. нар. Турски дом - небостъргач близо до ООН в Ню Йорк, уточнява Анадолската агенция. Ердоган е в САЩ, за да участва в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Мъск е посочил, че много турски доставчици вече работят с „Тесла“ и че Турция е сред най-важните кандидати за следващия завод на компанията. По време на срещата Ердоган също така е заявил, че Турция е отворена за сътрудничество и в областта на изкуствения интелект, и във връзка с комуникационната мрежа „Старлинк“ („Starlink“), съобщи Дирекцията по комуникации.

Мъск е казал, че компанията „Спейс Екс“ („SpaceX“) иска да работи с турските власти, за да получи необходимия лиценз за предлагане на сателитни услуги на „Старлинк“ в Турция. В съобщението се казва също, че Ердоган е поканил Мъск да присъства на турския фестивал за космически изследвания и технологии Текнофест (Teknofest) в Измир в края на септември. Турският президент е добавил, че Мъск е посочил, че с удоволствие ще присъства.

Турският министър на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър, който е присъствал на срещата, също посочи, че Мъск е окачествил Турция като "една от най-важните кандидатки за инвестиции на Тесла". Той допълни, че Мъск и Ердоган са обсъдили и турската програма за безпилотни бойни дронове.

#Турция #Реджеп Тайип Ердоган #илон мъск #Тесла

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай