Прокуратурата: Полицай, а не колежката му е стрелял по заподозрените за грабеж

Прокуратурата: Полицай, а не колежката му е стрелял по заподозрените за грабеж

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Полицаят, ранил фатално крадец миналата нощ в София, е стрелял от около 100 метра, и то след предупреждения и изстрели във въздуха. Това стана ясно от брифинг на прокуратурата и столичната полиция, предаде НОВА.

Майката на починалото 18-годишно момче е разстроена от случилото се и иска да види осъден за смъртта на сина си.

„В нощта на 17 срещу 18 септември в 4 РУ е получен сигнал за извършен грабеж над две момичета от три непознати лица. Пострадалите са дали конкретно описание на извършителите и незабавно е изпратен полицейски екип. По-късно постъпва нов сигнал в близост до бул. „Черни връх”. Екипът предприема действия по издирване и установява, че лицата се качват в автобус. Успяват да спрат превозното средство и залавят едното лице в автобуса и две, които се опитват да избягат. Единият полицай тръгва след бягащите и предупреждава няколко пъти, че ще стреля. Възпроизведени са два контролни изстрела, след което същият служител стреля по бягащото лице. Установява, че лицето е простреляно и не се чака линейка - полицейският автомобил и го откарва в болница „Токуда”. Лекарите установяват, че лицето е починало". Това каза директорът на СДВР Любомир Николов.

"Искам да заявя, че полицаят, възпроизвел изстрела, е награждаван безупречен служител със седем години стаж в МВР, на 33 г. Във връзка със заловените лица мога да кажа, че това са наши стари познайници. Установихме, че те са извършители на множество грабежи. При нападенията са използвали метални и гумени бухалки, за да наранят жертвите си”, каза още Николов.

„Софийската градска прокуратура е получила сигнал от МВР за причинена смърт на мъж по време на полицейска операция. Наш служител е извършил незабавните следствени действия. Иззети са три гилзи. На 100 м от тях е имало следи от кръв. Извършено е освидетелстване на двама полицейски служители, при което са иззети обтривки от двете им ръце, както и униформеното им облекло. Пробите на униформенита за наркотици и алкохол са отрицателни”, заяви Христо Кръстев, заместник-градски прокурор на София. Той добави, че са установени частични видеозаписи от момента на стрелбата. В рамките на днешния ден наблюдаващият прокурор ще прецени дали полицаят, който е стрелял, да бъде привлечен като обвиняем. Има още свидетели за разпит.

„Данните за произведените изстрели са от полицейски служител от мъжки пол, не от женски пол. Дали ще бъдат повдигнати обвинения ще се прецени, след като се съберат доказателства. Тук всеки един малък детайл може да промени заключението”, посочи Кръстев.

„Наред със следственото дело, СДВР извършва и вътрешна проверка, която ще уточни всички факти и обстоятелства. Нямаме категорични данни каква е входната рана на пострадалия – дали е в гръб, или в предната част на тялото”, добави Николов.

А във вторник пред Районния съд ще бъдат изправени двамата задържани за грабежа над двете момичета.

Наблюдаващите прокурори отказват предоставянето на всякаква информация относно атентата срещу бившия главен прокурор Иван Гешев. "Това е изрично настояване на Европол, с които работим съвместно", каза Христо Кръстев.

Относно разследването срещу Васил Божков, заместник-градският прокурор каза, че наблюдаващият прокурор следва да прецезира обвиненията, след това предстои предявяване на материалите по разследванията и решение дали ще се повдигне обвинение. Междувременно Божков остава под домашен арест.

#прокуратура #Ботунец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници