Разделянето на КПКОНПИ блокира извънредното заседание на парламента

Разделянето на КПКОНПИ блокира извънредното заседание на парламента

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Законопроектът за противодействие на корупцията блокира днешното извънредно заседание на парламента. Те приеха да приключат работа в 14,00 часа, без да са гласували нито един параграф от него.

В текста е заложено разделянето на антикорупционната комисия на две - едно от изискванията по плана за възстановяване и устойчивост. Днес той трябваше да бъде гласуван на второ четене, но се оказа, че има много предложения за поправки от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и "Възраждане", както и от ГЕРБ.

В днешната си програма НС имаше само две точки - промени в закона за екстрадицията, които минаха бързо и без дебат, и разделянето на КПКОНПИ.

При дебатите бяха обсъдени само първите 10 члена. Още сутринта обаче точката тръгна с фалстарт - оказа се, че депутатите не са получили доклада на правната комисия, а сайтът на парламента, където също би трябвало да е достъпен, не работи. За тази цел бе обявена 15-минутна почивка, която продължи 40 минути.

След вълната от предложения за редакционни промени депутатите си пуснаха втора пауза от половин час, която обаче продължи два часа, почти до края на заседанието. С влизането си обратно в зала решиха да го прекратят по график в 14,00 часа. Вероятно до решение няма да се стигне, така че точката да влезе отново в пленарната зала през седмицата.

Най-голямо недоволство предизвика предложение на ПП-ДБ - да се създаде номинационен комисия, който да изслушва и оценява кандидатите за членове на КПКОНПИ. Той би трябвало да класира кандидатите според техния опит и качества. От ГЕРБ обаче изразиха притеснения, че това би поставило парламента в условията на "обвързана компетентност". Затова той предложи да има такава комисия, но тя да прави само препоръки към парламента, а не да оценява и класира депутатите.

Идеята не се хареса и на "Възраждане", които пък се усъмниха, че в комисията, може да влязат представители на НПО-та, пише "24 часа".

#НС #извънредно заседание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници