Жега и бури в първия ден на есента

Жега и бури в първия ден на есента
A A+ A++ A

В неделя - първият ден на есента, призори температурите отново ще са между 15 и 20 градуса, а следобед – от 30 до 35-36 градуса. Усещането за лято ще се потвърди и от очакваните летни бури. Студен атмосферен фронт ще увеличи облачността в Западна и на много места в централна България. В късния следобед ще се оформи гръмотевична облачност и в най-западните райони се очакват краткотрайни летни валежи, временно интензивни и с потенциал за градушки в Северозапада.

По крайбрежието през по-голямата част от деня не се очакват смущения – времето ще остане слънчево с обичайната следобедна облачност. Вятърът ще е осезаем от югоизток с тенденция да се обръща от североизток. Дневните температури – до 25-26 градуса, морската вода – с почти същите стойности. Вълнението – незначително, прогнозират от НОВА.

По планините облачността ще е динамична, с по-малко разкъсвания в масивите на Западна и Централна България. В часовете следобед ще има локални гръмотевични валежи, а привечер – по-интензивни извалявания в Западна Стара планина. Температурите в топлата част на деня – високи, между 19 и 26 градуса.

Ядро студен въздух продължава да понижава температурите в много райони в сърцето на Европа. По периферията на континента динамиката в атмосферата е причина за интензивни гръмотевични процеси.

Циклон ще преминава над Британските острови с бурни ветрове, интензивни валежи в значителни количества и локални гръмотевични бури. След кратката зимна приказка, по Скандинавието ще се усети затопляне.

В Югозападна Европа ще е горещо с температури около 30 градуса в някои части на Франция и над 30 градуса на Пиринейския полуостров. Над целия регион неделята ще е слънчева с минимална облачност.

Над по-голямата част от централна Европа облаците ще преобладават. В Чехия и Австрия валежи са малко вероятни. Такива обаче ще има, и то по-съществени като количества – в Словакия и Унгария.

На прохладно есенно време ще се радват в държавите от Североизточна Европа. Неделята ще започне с повече облаци, които ще намаляват в хода на денонощието, отстъпвайки на спокойното слънчево време.

Над Югоизтока времето ще се определя от област с ниско налягане. Ще се оформи циклон с интензивни валежи и гръмотевични бури в централна и Южна Италия, по Западните Балкани, както и по Адриатическия бряг.

В зависимост от посоката и силата на въпросния циклон, у нас също ще прекъсне серията слънчеви и горещи дни. От понеделник нататък дневните температури ще са от 25 до около 30 градуса. Облачността ще остане значителна, а валежи ще има през втората половина на седмицата – най-вече в южните и източните части на България.


#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници