Райчев: Антон Хекимян би могъл да бие Васил Терзиев за кмет в София

Райчев: Антон Хекимян би могъл да бие Васил Терзиев за кмет в София

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Социологът Андрей Райчев прогнозира, че журналистът Антон Хекимян, за когото се спекулира, че е кандидатът за кмет на ГЕРБ за София, би могъл да спечели битката за столицата на местните избори.

Както вече стана известно, в събота bTV Media Group прие оставката на Антон Хекимян като директор "Новини, актуални предавания и спорт" заради "негово решение да продължи в друга професионална посока". Хекимян бил забелязан около кабинета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в централата на партията и тръгна слух, че той ще е кандидат за кмет на София. Борисов онзи ден каза, че кандидатът му ще изненада всички, а днес обяви, че има шест много добри кандидати за столицата, от които ще изберат. От ГЕРБ обаче отричат да са предлагали на журналиста тази позиция.

Според Андрей Райчев, ако Антон Хекимян наистина е кандидат-кметът на ГЕРБ за София, то той би имал шанс да бие кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за столицата - Васил Терзиев.

"При възникналата ситуация може. Въпрос на втори тур е. Синият кандидат е ясен, има и вътрешни критици, което няма чак такова голямо значение -Терзиев ще получи своите 30 и няколко процента. Въпросът е дали кандидатът на ГЕРБ може да вземе и гласове извън електората си. Хекимян ще има откъде да взима гласове, а Терзийски - не", заяви пред БНТ Андрей Райчев, цитиран от "24 часа".

Според Боряна Димитрова от социологическата агенция "Алфа рисърч" Антон Хикемян е известен и ще може да мобилизира гласове, но ще му трябва време, "за да влезе в кметските обувки". По думите ѝ популярността сама по себе си не е достатъчна. Тя е на мнение, че резултатът от местните избори няма да се отрази особено на правителството.

Андрей Райчев коментира, че компромисът на сегашното управление е взаимен. По думите му въпреки отвращението на ГЕРБ и ПП-ДБ, те са направили едно много трудно управление. Той е на мнение, че за да има правителство, управляващите са направили "тежък гаден компромис", което не е лошо за България. Райчев прогнозира, че правителството ще продължи до края на войната в Украйна.

"Основният фактор който определя живота ни е тази война. Там е чудовищна мелачка за човешко месо, която светът трябва да прекрати, а не го прави. Ние трябва да продължим някак, без да симпатизираме на крайности. Нашето правителство, с всички забележки, горе-долу се справя с тази задача. Веднага идва въпросът кога ще падне - мен ако питате - когато свърши войната", каза Андрей Райчев.

Социологът Боряна Димитрова обърна внимание на състоянието на българското общество, в което има сериозни разделителни линии. Тя посочи, че в тази ситуация политическите партии изразяват различни интереси и няма как да са единни в парламента. По думите ѝ видимо властта е съсредоточена в ПП-ДБ и оттук идва най-голямата електорална щета за тях.

"Виждаме ролята на ДПС, което сякаш стои отзад, а в същото време си признава, че без тях няма как да осъществят това, което са си поставили като приоритети. Колкото по-явно подкрепя Делян Пеевски всеки един от законопроектите, толкова повече олеква електоралната подкрепа на ПП-ДБ. Това е парадоксът. Колкото повече се явява, избирателите на ПП-ДБ се дразнят", заяви Боряна Димитрова.

Според нея тази прекалено видима роля на Пеевски е целенасочена стратегия на ДПС. Тя не се съгласи с Райчев, че правителството ще продължи до края на войната.

Райчев коментира, че ПП-ДБ имат най-много министри, "преяждат с власт" и обират големите негативи. По думите му те са най-големите наивници в "сглобката". Според него в зависимост от местните избори техните отношения автоматично ще се променят. "Ако Борисов ги победи в София, техните отношения ще се променят", каза той. За ДПС социологът коментира, че едно е сигурно - Ахмед Доган смята много ходове напред и всичките му действия са насочени и към бъдещето.

#Андрей Райчев #Боряна Димитрова #местни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници