Горан Благоев: Ако БПЦ има кураж - трябва да стори 3 неща около Руската църква

Горан Благоев: Ако БПЦ има кураж - трябва да стори 3 неща около Руската църква
A A+ A++ A

Спирането на богослужебния живот в Руската църква е абсолютно безпрецедентна провокация от страна на руската посланичка Елеонора Митрофанова, респективно на руската държава, тъй като към руския храм служат и двама български свещеници, които понеже са българи, не служат в централен руски храм в случая "Св. Николай Софийски“, а служат в "Св. Пантелеймон“ – малката църква-параклис към някогашния Руски инвалиден дом, която е на Княжевско шосе, недалеч от центъра на "Княжево“, а иначе казано днешният булевард "Цар Борис III“. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Горан Благоев, журналист, историк и дългогодишен водещ на религиозно предаване.

По думите му фактът, че тези свещеници не служат в централен руски храм, а се водят като част от свещениците на този храм, но са пратени да обслужват друг руски храм, също е показателен. Според него Елеонора Митрофанова си е изтървала недопустимо нервите, заключвайки Руската църква, защото при наличието на двама български свещеници богослужебния живот можеше да не спира.

"Ако Българската православна църква (БПЦ) има достатъчно кураж и дръзновение, трябва да изпрати протестно писмо до посолството на Русия в България и до Външно министерство на Русия в Москва, включително и до руския патриарх, тъй като този храм се намира в двувластие, т.е. свещеникът, който беше изгонен, се назначава от руския патриарх. В този случай той също би трябвало да е доста съпричастен към онова, което се случва. Разбира се, аз се съмнявам, че Българският синод и българският патриарх ще изпрати такова протестно писмо, но пък от друга страна Външно министерство също би трябвало да потърси сметка на Елеонора Митрофанова за това, което тя провокира като напрежение", обясни Благоев.

Негово светейшество българският патриарх Неофит в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храм "Св. Николай Мирликийски“, лично назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения.

"Очаква двамата свещеници да си поемат своите енорийски задължения, защото този храм веднъж Руската църква каза, че не е енория, а било църква, втори път сега казват, че е енория. Както и да. Двамата свещеници не би следвало да бъдат възпрепятствани, още повече, че патриарх Неофит е формирал с нарочното писмо своят събрат руския патриарх Кирил, и че в крайна сметка се очаква адекватност от страна на посолството. И мисля, че при този ход на Българската църква посланик Митрофанова няма друго основание, освен да отключи храма. Вече след това оставаме да видим руската страна как ще реагира по отношение на екстрадираните двама духовници, ще изпрати ли нови духовници или просто ще остави тези двама българи да служат – това вече е въпрос на така близко или по-далечно бъдеще. Така или иначе с интерес очакваме и реакцията на Светия синод около целия този казус, защото ако е вярно това, което пишат македонските медии, че предстоятелят на храма Васиан Змеев е екстрадиран от Македония, защото е подкупвал висши македонски клирици, какво се случва в Българската църква, за да може и ДАНС също да има мотив да го екстрадира.

И според мен тук вече трябва да се настоява за ясни, категорични, конкретни отговори на Българския свети синод – нещо, което разбира се аз лично се съмнявам, че ще получим. Но фактът, че митрополит Даниел Видински, предполагам и други неговите събратя реагират твърде негативно също изгонването на руските свещеници от Руската църква показва, че е вероятно е в Българската църква текат някакви аналогични процеси на Македонската, т.е. опити за много силно влияние на московската патриаршия върху нашите две балкански църкви, да не говоря за други по-тежки зависимости.

И тук бих си позволил да задам големия въпрос към ДАНС след като изгониха Васиан Змеев и другия свещеник, какво ще кажат за техните обвързаности с представители на българския клир, независимо дали висш или от средния ешелони, въобще поне с какво се застрашили в най-общи линии българската национална сигурност – това ДАНС може да го каже без да изпада в подробности", коментира още Горан Благоев.

#БПЦ #Горан Благоев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите