Финансовото министерство готви данъчни промени и връща 20% ДДС за ресторантите

Финансовото министерство готви данъчни промени и връща 20% ДДС за ресторантите

стоп кадър

A A+ A++ A

Финансовото министерство е разработило серия от промени в данъчните закони, обяви Асен Василев. Основните промени, които са заложени са свързани с част от европейските директиви за глобалния данък за големи компании, които трябва да влязат в сила от 1 януари, добави финансист номер 1.

"Освен това прецизираме на някои текстове свързани със събираемост и затягане на режимите за събираемост", добави министър Василев.

“Данъчните ставки за бизнеса и хората остават същите, а единственото, което е предвидено е връщане на данъчната ставката на 20% за ресторантите”, добави Василев.

Той коментира, че обсъждат и вариант за въвеждане на патентен данък на малките търговци.

“В момента подготвяме макрорамката за бюджета. Започваме разговори с министерствата от следващата седмица за техните индивидуални бюджети, така че по-едрите пера да бъдат обхванати”, обяви финансовият министър. Той каза, че в средата на октомври вероятно ще имат по-пълна картина.

Такса смет ще се изчислява по нов начин

Според Асен Василев поради почивката на депутатите заради местния вот пакетът от данъчните закони няма да може да бъде приет през октомври, а през ноември и това ще окаже влияние върху приемането на бюджета. “Приемането на държавния бюджет ще трябва да бъде бутнато леко назад”, уточни той.

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »