Адвокатът на Антъни Иванов: Ще искаме 100 000 лева и лиценза на Федерацията по плуване

Адвокатът на Антъни Иванов: Ще искаме 100 000 лева и лиценза на Федерацията по плуване

ФБ/Антъни Иванов

A A+ A++ A

Антъни Иванов получи наказание от 3 години лишаване от състезателни права, както и глоба от 2000 лева за уронване на престижа на Българската федерация по плувни спортове. Това е кулминацията на конфликт, започнал заради обвинения от страна на Иванов, че по вина на Федерацията по плуване, той не се е явил на допинг проверка, за която бе наказан за 2 години от международната антидопингова централа.

"Ще обжалваме и ще спечелим. Федерацията ще отговаря за вреди в размер на 100 000 лева и ще искаме лиценза ѝ", заяви адвокатът на Антъни Иванов Георги Градев, цитиран от НОВА.

Той уточни, че федерацията няма административна култура. "Тя се превръща в светата инквизиция, те са обидени и са прокурори и съдии. В демократично общество, когато се твърди, че има клевета, се стига до съдебен процес. Защо Мицин и Миладинов не съдят Антъни Иванов за клевета и обида? Вземат се самостоятелни решения за наказания, етичният правилник отнема права по други основания - когато има спортен спор. Имаме свобода на изразяване, като федерацията се опитва да я потули. Съдът трябва да каже дали има уронване на престиж или клевета", категоричен е той.

По думите му Антъни Иванов е защитил трима състезатели, уличени в употреба на допинг, през 2021 г. "Оттам започва институционалната война", допълва Градев.

Според президента на БФ Плувни спортове Георги Аврамчев от 6-7 месеца Иванов е започнал да отправя нападки срещу федерацията. "Всичко започна от 2-годишното му наказание за неявяване на допинг проби. Има три пропуснати, затова дисциплинарната ни комисия му наложи наказание, което беше обжалвано неуспешно. Санкцията беше потвърдена. Федерацията го наказва за отправяне на клевети и обиди, дискредитира плувци, твърди в медийното пространство, че резултатите на Йосиф Миладинов и Петър Мицин се дължат на използване на забранени средства, което е лъжливо твърдение. Уронва престижа на треньора си федерацията и министерството", коментира той. И разкри, че Иванов и неговият защитник са били поканени на заседание на дисциплинарна комисия на 5 юни, но не са се явили.


#Антъни Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници