Тръмп се изправи пред съда в Ню Йорк

Тръмп се изправи пред съда в Ню Йорк
A A+ A++ A

45-тият американски президент е застрашен от глоба в размер на 250 милиона долара, извършена през фирмата му. Прокурорите твърдят, че Тръмп е измамил банки, застрахователи и други институции, като е преувеличил състоянието на активите си в официални документи за получаване на заеми. Обвинението настоява съдът да наложи глоба на Тръмп и да му забрани да извършва бизнес в щата.

Засилена охрана очакваше Доналд Тръмп да пристигне пред съда в Ню Йорк. Преди той да пристигне главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс заяви: "Посланието ми е просто: Без значение колко сте влиятелни, без значение колко пари смятате, че имате, никой не е над закона".

След пристигането си 45-тият президент заяви пред медиите, че процесът за измама срещу него и неговите сътрудници е "продължение на най-големия лов на вещици на всички времена". Той направи този коментар, докато се придвижваше към съдебната зала.

Тръмп продължи да атакува главния прокурор на Ню Йорк от Демократическата партия Летисия Джеймс, като заяви:
"Тя е щяла да "хване Тръмп" още преди да знае нещо за мен. Използва това, за да се кандидатира за губернатор. Вече се провали първия път. На практика нямаше никакви последователи. Това е измама и мошеничество".

Тръмп добави, че финансовите му отчети "са феноменални" и заяви, че "нито една банка не е била засегната, нито една банка не е пострадала".

Съдията по делото вече се произнесе по един от исковете - постоянна и повтаряща се измама като прие, че Тръмп, пълнолетните му синове, техните фирми и ръководители носят отговорност за измама.

В този момент тече процесът и се очаква съдията да вземе решение по останалите 6 иска:
- Фалшифициране на търговски документи;
- Заговор за фалшифициране на търговски документи;
- Издаване на фалшиви финансови отчети;
- Заговор за фалшифициране на неверни финансови отчети;
- Застрахователна измама;
- Заговор за извършване на застрахователна измама.

Адвокатът на Тръмп Крис Кийс започна встъпителната си реч като заяви, че защитата има "много различна картина на доказателствата". Кийс заяви, че познанията на 45-тия президент в областта на недвижимите имоти са го направили милиардер.

"Президентът Тръмп е спечелил милиарди долари, изграждайки една от най-успешните империи за недвижими имоти в света", каза той и добави: "Той е натрупал състояние буквално от това, че е бил прав по отношение на недвижимите имоти".

"Възможно е да има големи разлики между различните оценки на част от финансите с недвижими имоти на фирмата. Доказателствата по време на процеса, обаче, ще покажат, че оценките на активите в отчетите за финансовото състояние на Тръмп отговарят на регулаторните изисквания", заяви адвокатът.

Тръмп нарече съдията "оперативен работник" и заяви, че делото срещу него е "срамно". Той подчерта, че Летисия Джеймс го преследва, вместо да се занимава с насилствени престъпления.

"Ще бъдем тук в продължение на месеци със съдия, който вече е взел решение. Това е нелепо", заяви Тръмп и продължи: "Те си губят времето с банките, които бяха много щастливи, че са получили обратно всичките си пари. Те не са били измамени. Аз съм бил измамен", каза Тръмп.

Съдебният процес ще продължи до 22 декември, обяви съдията.

#Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници