Вегетарианството може да е заложено в ДНК-то ни

Вегетарианството може да е заложено в ДНК-то ни

pixabay

A A+ A++ A

Според ново проучване отказването от месо може да не е само въпрос на воля, но и на гени, съобщи Си Ен Ен.

Проучването, публикувано в сряда в PLOS One, установи, че има четири гена, свързани с това доколко човек е способен да се придържа към вегетарианския начин на живот.

"В момента можем да кажем, че генетиката играе значителна роля във вегетарианството и че някои хора може да са генетично по-склонни към вегетарианска диета от други", казва водещият автор на изследването д-р Набил Ясеен, почетен професор по патология в Медицинското училище "Файнберг" към Северозападния университет.

В допълнение към религиозните и културните практики, здравословните, моралните и екологичните причини генетиката се нарежда сред факторите, които мотивират хората да намалят или премахнат консумацията на месо - но те не винаги са толкова успешни, казва Ясеен.

"Голяма част от самоопределящите се като вегетарианци всъщност съобщават, че не консумират месни продукти, когато отговарят на подробни въпросници", каза той. "Това предполага, че много хора, които биха искали да бъдат вегетарианци, не са в състояние да го направят, а нашите данни предполагат, че генетиката е поне част от причината".

Проучването не е успяло да определи кой би бил или не би бил генетично предразположен към вегетарианство, но изследователите се надяват, че бъдещата работа ще се занимае с този въпрос, каза Ясеен.

Това може да доведе до по-добра информация за здравето в бъдеще, каза д-р Хосе Ордовас, директор на отдела по хранене и геномика и професор по хранене и генетика в университета "Тъфтс" в Масачузетс.

Според проучването повече от 5000 строги вегетарианци, определени като хора, които не са яли животинско месо през последната година, са сравнени с повече от 300 000 души в контролна група, които са яли месо през предходната година.

Изследователите идентифицират три гена, които са категорично идентифицирани и други 31, които са потенциално идентифицирани с вегетарианството. При генетичния анализ изследователите виждат, че вегетарианците е по-вероятно да имат различни вариации на тези гени, отколкото невегетарианците.

Причината за това може да се крие в начина, по който различните хора обработват липидите или мазнините.
Няколко от гените, за които проучването е установило, че са свързани с вегетарианството, са свързани с метаболизирането на липидите, казва Ясеен.

Растенията и месото се различават по сложността на своите липиди, така че може да се окаже, че някои хора генетично се нуждаят от някои липиди, предлагани от месото, добави той.

#веган #вегани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници