Радио Китай: Икономиката със знак „Made in China” e по-силна с всеки изминал ден

Радио Китай: Икономиката със знак „Made in China” e по-силна с всеки изминал ден

pixabay

A A+ A++ A

Икономиката със знак „Made in China” e по-силна с всеки изминал ден. С тези думи започва коментара си за КМГ българският публицист Петър Герасимов, който посочва и конкретните факти, доказващи бурното развитие на китайската икономика, предаде радио Китай.

„Светът с внимание наблюдава едно глобално явление: с всеки изминат ден икономиката с марка „Made in China” става все по-силна и доминираща. Оракулите на западната пропаганда през последните две години използваха активно всеки проблем на Китай, по време на пандемията от COVID-19, за да вещаят, че националното стопанство на Поднебесната се срива”, коментира Герасимов и е категоричен, като подчертава, че това време отмина и след немалкия период на строги ограничения стопанският организъм на Китай пое въздух с пълни гърди. Резултатът – отново сред първите в световната икономика, устремен все по-нагоре и нагоре.

Той посочва и конкретни данни: отново 30 на сто от брутния световен продукт принадлежат на КНР – една държава от близо 200-та страни-членки на ООН!
Петър Герасимов се спира специално и на развитието на туризма, с думите: „След ограниченията, туризмът в страната – външен и вътрешен, се възстанови с пълна сила. Само за периода септември – октомври 2023 г. туристическите компании в Тайланд, например, отбелязаха скок на китайските туристи от над 2000 процента – цели двайсет пъти!

Поразяващи са данните и за вътрешния туризъм – над 21 милиона са пътували по въздуха в Китай, само в т. нар. „златна седмица” (почивните дни около Националния празник – 1 октомври и Празника Средата на есента). Закупени са 19 милиона билети за жп превоз в периода от 27.09 до 09.10, според официалната статистика.

В края на коментара, известният български публицист задава риторичния въпрос: Какво говори това? И обяснява:

„На първо място, че средният китаец има достатъчно средства, за да си позволи не толкова евтиното задгранично пътуване със самолет, както и да намери пари за 10- дневна почивка в страната. На второ място – това е пълно събуждане на огромния туристически пазар на КНР – един важен сектор в икономическия профил на страната.

Въпреки правителствените „инструкции“ по отношение на Китай, големите информационни агенции като Си Ен Ен не можаха да скрият зрелищните факти как на летищата в югоизточна Азия посрещат китайските туристи тази есен с цветя и подаръци, по случай възобновяването на туристическата инвазия от огромната държава. Защото това са сериозни помощи и за стопанството на редица по-малки държави в региона.

И не само това, коментира още той, като визира и данни от третото тримесечие на т.г., които показват и други любопитни факти:

„В един от най-съвременните и перспективни сектори на автоиндустрията – производството и продажбата на електрически автомобили, Китай с лекота изпревари традиционните производители САЩ, Европа, Япония и Южна Корея и твърдо застана на първо място с над 60 процента от общия световен обем.”

Що се отнася до друг важен аспект от икономиката на КНР, статистиката сочи, че разполагаемият обем на доходите на глава от китайското семейство е скочил от 4.4 на сто (за периода 2020 – 2022 г.) на 5.8 на сто за настоящата 2023 г. Една много чувствителна разлика, продължава коментаторът.

Подобни данни могат да бъдат цитирани в ред важни сектори на стопанството. Това означава, че икономиката на КНР, отново твърдо е застанала на крака и уверено е устремена към първото място в световното стопанство, категоричен е Герасимов.

#Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници