Искат една дузина години в затвора бащата на сръбското момче, което изби 10 души в школо

Искат една дузина години в затвора бащата на сръбското момче, което изби 10 души в школо
A A+ A++ A

Прокуратурата е внесла обвинителен акт в съда срещу Владимир Кецманович - баща на момчето, което уби десет души в основно училище "Владислав Рибникар" на 3 май, съобщи Танюг. Сред загиналите бяха девет деца, а пет от ранените шест души също са деца.

Владимир Кецманович е обвинен в тежко престъпление срещу обществената сигурност, каза прокурор Стефанович на пресконференция в сградата на Върховната прокуратура в Белград.

Разследването по случая продължи пет месеца. При внасянето на обвинителния акт прокурорът каза, че има основателно предположение, че в период от една година преди трагедията в ОУ "Владислав Рибникар” подсъдимият е обучил 13-годишния си син да борави с въздушно и огнестрелно оръжие, както и с боеприпаси, и да стреля по мишени.

"Искам обществеността да знае, че проведохме обширно разследване на обстоятелствата, при които криминално неотговорно 13-годишно дете извърши най-тежкото престъпление в историята на тази страна“, каза Стефанович, като уточни, че против бащата на момчето е повдигнато обвинение за тежко престъпление против обществената сигурност.

Бащата е обвинен и в нарушение на предвидените от закона условия за съхранение на оръжие и боеприпаси. Вместо в метална каса с ключ, Владимир К. е държал оръжия и боеприпаси в два пластмасови куфара, които се използват за транспортиране, а не за съхранение на оръжие, посочи Стефанович. По този начин, допълни той, подсъдимият позволил на детето да се сдобие с два пистолета, на които го е обучавал преди това в кръжок по стрелба.

В същото време висшата прокуратура обвини майката на момчето, Миляна К., в неразрешено притежание на оръжие и боеприпаси, тъй като нейното ДНК е намерено върху гилза, намерена в кабинета по история, каза Стефанович.

Обвинението иска присъда от 12 години лишаване от свобода за бащата и две години и шест месеца за майката. По три години затвор грозят инструктора и председателя на клуба по стрелба "Партизан".

#Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници