Над 3100 са жертвите в конфликта между терористите от Хамас и Израел

Над 3100 са жертвите в конфликта между терористите от Хамас и Израел
A A+ A++ A

Върховният външнополитически представител на Евросъюза Жозеп Борел призова Израел да спазва международното право в реакцията си след нападението на "Хамас". Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви, че страната преминава към пълномащабна офанзива срещу Ивицата Газа. В Израел се приземи първият самолет с боеприпаси, след като Съединените щати обещаха такива доставки, а военновъздушните сили на еврейската държава продължават атаките си срещу Газа.

Разузнавателните служби на САЩ не са имали индикации за плановете на палестинската военна групировка "Хамас" да атакува Израел, заяви Съветникът на Белия дом по въпросите за националната сигурност Джейк Съливан. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън планира посещение в Израел утре.

По-рано президентът Джо Байдън даде да се разбере, че Съединените щати са в постоянна комуникация с израелските си партньори, както и със съюзниците си в региона и по света от началото на кризата и предупреди страни и организации "да не се опитват да се възползват от ситуацията".

Байдън също така потвърди, че най-малко 14 американски граждани са сред отвлечените от ислямистката организация "Хамас". Поне 20 американци са сред заложниците.

Израелската армия успя да възстанови напълно контрола върху засегнатите райони по границата след нападението на Хамас от събота, засили още повече въздушните си удари, а премиерът Бенямин Нетаняху се закани, че "това е само началото".

Броят на загиналите надхвърли 3 100. От тях израелците са 1200, жертвите от бомбардировките в Газа - над 900. Самият "Хамас" е загубил поне 1500 бойци, твърдят от Израел. Сирени за въздушна опасност звучаха тази нощ в Тел Авив, Ашкелон и други израелски градове.

Израел трябва да спазва международното право в реакцията си след нападението на "Хамас", призова върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Жозеп Борел. Палестинската администрация е нашият партньор - ние не се занимаваме с "Хамас", подчерта Борел.

Външните министри от Евросъюза призоваха израелските власти да не спират тока и доставката на храни за жителите на Газа и да осигурят хуманитарни коридори за онези, които искат да напуснат областта.

Повечето страни в съюза са на мнение, че помощта за Палестинската автономна власт трябва да продължи, каза Борел, след като по-рано Германия, Австрия, Дания и Швеция спряха изплащането на помощта за развитие на палестинските територии.

#"Хамас" #Израел #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници