Как „Хамас“ се снабдява с оръжие?

Как „Хамас“ се снабдява с оръжие?

Стоп кадър/YouTube/The Guardian
 

A A+ A++ A

Бруталното нападение на ислямистката въоръжена групировка „Хамас“ срещу Израел миналия уикенд включваше хиляди ракети, дронове, експлозиви и неизброима количество малки оръжия и боеприпаси. Как обаче бойците са се сдобили с такъв арсенал?

Атаката беше извършена от управляваната от „Хамас“ ивица Газа, граничеща с Израел и Египет. Това е беден, гъсто населен район с ограничени ресурси, припомня журналистът Брад Лендан от Си Ен Ен, цитиран от бТВ.

Ивицата е почти напълно откъсната от останалия свят в продължение на близо 17 години - откакто „Хамас“ пое контрола над този район. Това накара Израел и Египет да наложат строга обсада на територията.

Израел от години наблюдава случващото се в ивицата Газа. Което повдига въпроса: Как бойците на „Хамас“ са успели да натрупат огромното количество оръжия, което позволи на групировката да извърши координирани атаки на 7 октомври? А отговорът на експертите е: „Чрез комбинация от хитрост, импровизация, упоритост и важен отвъдморски благодетел“.

Иранският фактор

„Хамас“ придобива оръжията си предимно чрез контрабанда, но получава и известна военна подкрепа от Иран, се казва в доклад на ЦРУ. Въпреки че правителствата на Израел и САЩ все още не са открили дали властите в Техеран имат пряка роля в нападенията от миналия уикенд, експертите твърдят, че „Ислямска държава“ отдавна е основен военен поддръжник на „Хамас“, пренасяйки оръжия в ивицата Газа през нелегални трансгранични тунели или с помощта на лодки, които са успели да пробият средиземноморската блокада на Израел.

„Групировката „Хамас“ разполага със сериозна инфраструктура от тунели, въпреки че Израел и Египет редовно затварят достъпа до подземните пътища за доставки“, обяснява Билал Сааб, старши сътрудник и директор на Програмата за отбрана и сигурност в Института за Близкия изток (MEI) във Вашингтон.

„Хамас“ получава оръжия от Иран, внесени контрабандно в ивицата Газа през тунели. По този начин те са придобили оръжия с по-дълъг обсег на действие“, казва и Даниел Байман, старши сътрудник в Проекта за транснационални заплахи в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).

„Иран доставя на „Хамас“ свои по-модерни балистични ракети по море, като ги пренася под формата на компоненти, сглобявани в Газа“, коментира темата и Чарлз Листър, старши сътрудник в MEI във Вашингтон.

Собствено производство

Иран не е просто доставчик, а и ментор на ръководството на „Хамас“, твърдят американските анализатори. „Властите в Техеран обучиха бойците на „Хамас“ в производството на оръжие и така те успяха да създадат свои собствени арсенали“, отбелязва Байман от CSIS.

Високопоставен служител на „Хамас“, базиран в Ливан, даде подробности за производството на оръжия от ислямската групировка в интервю за арабския новинарски канал RTArabic на Russia Today.

„Имаме местни фабрики за всичко - за ракети с обсег от 250 км, от 160 км, от 80 км и от 10 км. Имаме заводи за минохвъргачки и снаряди. Имаме фабрики за автомати „Калашников“ и за куршуми. Произвеждаме патроните с разрешение от руснаците. И всичко това го правим в Газа“, казва Али Барака, ръководител на националните връзки на „Хамас“ с чужбина.

Листър от MEI обяснява, че Корпусът на гвардейците на ислямската революция на Иран - клон на иранската армия, който отговаря пряко на върховния лидер на страната, обучава инженерите на „Хамас“ от почти две десетилетия. „Годините на достъп до по-усъвършенстваните бойни системи дадоха на инженерите на „Хамас“ знанията, необходими за значително подобряване на местното производство“, казва той.

Изобретателността на „Хамас“

Групировката успява да се снабдява със суровини за производството на оръжие в Газа, а това според анализаторите показва изобретателността и находчивостта на „Хамас“. Ивицата Газа няма нито една тежка промишленост, която да поддържа производството на оръжия. Основните отрасли там са текстилната, хранително-вкусовата и мебелна. Но прави впечатление, че сред основните стоки за износ е старото желязо, което показва, че по някакъв начин „Хамас“ успява да си осигури материал за направата на оръжия в мрежата от тунели под ивицата Газа.

„Този метал в много случаи идва от предишни разрушителни битки в Газа“, смята Ахмед Фуад Алхатиб, който работи във Вашингтонския институт за близкоизточна политика. Той уточнява, че когато инфраструктурата в Газа беше унищожена от израелските въздушни удари, това, което остана (ламарина и метални тръби, арматура и електрическа инсталация), намери своето място в оръжейните фабрики на „Хамас“.

Рециклирането на неексплодирали израелски боеприпаси за производството на експлозивни материали и други части допринася съществено за увеличаването на арсенала на „Хамас“, категорични са още американските експерти.


#Израел #Хамас #оръжие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници