Молитва за мир в знак на солидарност към жертвите в Израел бе отслужена в софийската синагога ОБЗОР

Молитва за мир в знак на солидарност към жертвите в Израел бе отслужена в софийската синагога ОБЗОР
A A+ A++ A

Молитва за мир в знак на солидарност и съпричастност към жертвите на конфликта в Израел и техните семейства бе отслужена в Централната софийска синагога. Събитието е отклик на еврейската общност в България и всички приятели на Израел и е призив за мир в региона след безпрецедентната терористична атака срещу Израел на 7 октомври. Инициативата бе организирана съвместно с Централния израилтянски духовен съвет, Федерацията на ционистите в България, Организацията на приятелите на Израел в България "Негев" и Офиса на Американския еврейски комитет в България.

В нашите традиции траурът трае на няколко нива, каза в началото на церемонията Максим Делчев, председател на Централен израилтянски духовен съвет (ЦИДС). По думите му първото трае седмица, като на седмия ден, тези, които те подкрепят се събират. Трябва да се научиш да живееш със спомена и скръбта, посочи той. Делчев се обърна към представителите на властта и им благодари, че днес присъстват на молитвата, за да споделят скръбта.

След това присъстващите в Синагогата се изправиха, за да отдадат минута мълчание в памет на жертвите в Израел.

Председателят на Организацията на евреите в България Шалом“ проф. Александър Оскар благодари за подкрепата на българската държава в лицето на българските политици за Израел. По думите му 7 октомври ще остане като един от най-мрачните моменти в човешката история. Бяха изклани над 1300 души, сред които жени и деца, без причина, посочи той.

От нулата изградихме демократична държава, каза Йоси Леви Сфари, посланик на Държавата Израел в България. Светът обеща никога повече насилие, посочи той. По думите му това е нарушено на 7 октомври. Само за няколко часа „Хамас“ извършиха всички престъпления срещу човечеството. Над 6000 снаряди бяха изпратени към израелските градове. Това е терористичен акт, коментира той. Посланик Сфари благодари на хората, че са в Синагогата, за да изразят своето съчувствие. Нашите сърца са разбити, но не и нашият дух, заяви той.

В тези тъжни дни след ужасяващата терористична атака на "Хамас" срещу Израел отдаваме своята дълбока почит към паметта на всички невинни жертви, каза президентът Румен Радев. Той изказа съболезнования към всички български евреи, към всички хора от Държавата Израел и по света, загубили близки и приятели. България остро осъжда безпрецедентната атака срещу Държавата Израел и преднамереното убийство на мирни граждани, заяви президентът. По думите му винаги сме заклеймявали и ще продължим да осъждаме по най-категоричен и непоколебим начин тероризма във всичките му форми.

Ние сме особено чувствителни и споделяме драмата и трагизма на този зловещ непровокиран акт срещу Израел, каза председателят на парламента Росен Желязков. Седми октомври ще остане в историята не като поредния, за съжаление, акт на терор, ще остане като онова най-зловещо изражение на библейската хилядолетна борба между доброто и злото, заяви той. Скърбим за нашите братя и сестри днес, на този ден на траур и се молим за душите на загиналите, на живите, за всички, които ще проведат справедливата битка срещу тероризма, каза още Желязков.

Няма оправдание за терора. Израел е в правото си да се защитава в съответствие с хуманитарното и международното право, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. Молитвата е най-голямата сила на човека, нека ние всички заедно, с молитва за мир, да дадем сила на нуждаещите се от него и да изразим подкрепата си към народа на Израел, апелира тя. Габриел призова да се сложи край на насилието и тъмнината и да пребъде отново лъчът на светлината.

Станахме свидетели на един от най-кървавите терористични актове в човешката история. Това е злодеяние, което преминава всички граници на нормалната човешка цивилизация, каза и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Ние трябва да бъдем непримирими и Прокуратурата на Република България ще преследва неотлъчно, непримиримо, всички прояви на радикален ислям, каза още той, цитиран от БТА.

София, град на божията премъдрост, изпраща своето силно послание в подкрепа на еврейския народ. Ние сме доказали многократно през вековете, че религии и етноси могат и трябва да съжителстват мирно и в хармония и че силите, които желаят разрушението, трябва да бъдат победени, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите ѝ ценностите на човечността и доброто ни обединяват да издигнем глас в защита на Израел, неговия народ и мира на Земята.

Молитви отслужиха главният равин на България рав Йоел Ифрах и главният равин на Хабад в България рав Йоси Саломон.

В края на молитвата за мир присъстващите се изправиха, за да чуят химна на България, както и този на на Държавата Израел.

#синагога #Централната софийска синагога

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници