Работодателите ще носят по-малко отговорност за работата от вкъщи

Работодателите ще носят по-малко отговорност за работата от вкъщи

pixabay

A A+ A++ A

Работодателят ще носи по-малко отговорност, когато човек работи от вкъщи и не спазва предписаните му правила и норми за здравословни и безопасни условия на труд. Това е записало социалното министерство в редакция на проекта си за промени в Кодекса на труда, с които въвежда нови изисквания към хоум офиса, пише вестник СЕГА.

Промените предвиждат доста строги условия за работата от разстояние, която досега беше в свободен режим. Това, смятат вносителите, ще направи възможно повече хора да работят гъвкаво, въпреки че регулацията по-скоро ще постигне обратния ефект.

Проблемът, според редица работодателски организации, е, че сега Кодексът на труда им вменява отговорност за здравословните и безопасни условия на труд на служителите, които работят от разстояние, без те да имат възможност реално да контролират нещата. Изтъкват се всякакви примери за възникващи поради това проблеми - ако например служителят замине в чужбина, това влече друг тип данъчно облагане и осигуряване, а работодателят може да се окаже в небрано лозе за него.

С тези мотиви промените въвеждат нови изисквания към служителите, а и към работодателите. Мястото на работа от разстояние вече ще се записва в трудовия договор, което означава, че промяната - от София във Варна например, няма да е толкова лесна (тук имаше спор за тънката разлика между място на работа и работно място, поради което този текст също леко е редактиран, без тежестта на новите изисквания да е намалена). Служителят, освен това, ще трябва да предостави на работодателя си писмена информация за характеристиките на осигуреното от него работно място за хоум офис. Но поне му се размина помещението да отговаря на определена квадратура, защото това можеше да се окаже невъзможно за много хора.

Най-съществената редакция на първоначалния проект е в отговорността на работодателя. Тя предвижда, че отговорността на работодателя може да се намали, когато пострадалият е допринесъл за трудовата злополука, като е допуснал груба небрежност; а също и когато пострадалият не е спазил предписаните му правила и норми за здравословни и безопасни условия на труд.

Въпреки критиките от всички страни, социалното министерство е запазило и текста, който предвижда право на изключване само за работниците и служителите от разстояние. Социалните партньори смятат, че този текст е дискриминационен, защото такъв няма и за хората, които работят присъствено. Така излиза, че тях могат да ги притесняват в извънработно време, а хората в дистанционен режим - не.

Законопроектът бе обсъден на последната тристранка в началото на месеца и предстои да мине през Министерския съвет.

#дистанционна работа #работа #работа от вкъщи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници