Температурите падат, а сметките растат: Съвети за спестяване от електроуредите

Температурите падат, а сметките растат: Съвети за спестяване от електроуредите

pixabay

A A+ A++ A

Спестяването на електроенергия може да бъде полезно за бюджета и за околната среда. Ето някои съвети и примери за икономия през зимата:

Използвайте енергоспестяващи крушки: Крушките с ниска консумация на електроенергия, като LED или CFL, могат да спестят значително количество енергия в сравнение с традиционните крушки.

Редовна поддръжка на отоплителните системи: Редовната грижа за отоплителните системи, като почистване на филтрите и системите за вентилация, може да подобри ефективността им и да спести енергия.

Топлоизолация на дома: Добра изолация на прозорците, вратите и стените може значително да намали нуждата от отопление. Проверете за пукнатини и проблеми с изолацията.

Разумно отопляване: Не е нужно да отоплявате целия дом, ако сте само в една стая. Използвайте преносими отоплителни уреди или термостати с програмируеми настройки, за да регулирате температурата спрямо вашите нужди.

Изключвайте уредите, когато не са в употреба: Изключвайте телевизора, компютрите и други електроуреди, когато не ги използвате. Дори в режим на готовност, те могат да консумират енергия.

Използвайте бойлер с таймер: Настройте бойлера да работи само по време, когато е необходимо да се затопли водата, например преди банята или приготвянето на храна.

Сушилня за дрехи: Ако е възможно, използвайте сушилнята за дрехи по-рядко. По-добре е да използвате стенд за сушене на дрехи или да ги оставите да изсъхнат естествено.

Използвайте завеси или външни щори: Завеси или щорите на прозорците и вратите могат да намалят загубата на топлина и да увеличат енергийната ефективност на дома.

Топли обувки и облекло: Носете топли обувки и облекло в дома, особено ако сте в студени помещения. Това ви позволява да се стоплите без да поставяте допълнително натоварване върху отоплителната система.

Готварски стратегии: Използвайте капак на съда по време на готвене, тъй като това ще помогне за по-бързото приготвяне на храната и по-малко загряване на кухнята.

Поддръжка на хладилника и фризера: Редовното размразяване на фризера и поддържане на правилната температура в хладилника (около 4 градуса по Целзий) могат да намалят консумацията на електроенергия.

Спестяване с вода: Използвайте топла вода с мярка.

Режим на компютрите и офис уреди: Ако работите от вкъщи, използвайте режим на пестене на енергия или спящ режим на компютрите и офис уредите, когато не са в употреба.

С тези практики можеш да подобриш енергийната ефективност на дома си и да намалиш разходите за електроенергия. Какво ще пробваш първо?

#спестяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници