Как да спрете да се самосъжалявате: 7 златни правила

Как да спрете да се самосъжалявате: 7 златни правила

pixabay

A A+ A++ A

Склонността към самосъжаление е сериозен психологически проблем, който трябва да се пребори. Самосъжалението трови живота, разваля отношенията с другите, не ви позволява да работите продуктивно и дори може сериозно да навреди на вашето здраве. За щастие, както всеки друг лош навик, можете да се отървете от него.

Ето 7 прости и ефективни стъпки, които гарантирано ще доведат до вашата цел.

Поемете отговорност за живота си

Основният проблем на човек, който е склонен да се самосъжалява, е вечното търсене на виновни. Направил грешка, той намира виновника и започва да се оплаква от живота и тоталната несправедливост. В същото време се засилва вътрешното му убеждение, че практически нищо не зависи от самия него, а всичко се определя от външните обстоятелства и действията на хората около него.

Поемането на отговорност за собствения ви живот в свои ръце е най-важната стъпка към развитието на силен и отговорен характер . Възрастният трябва сам да взема решения, да полага усилия за постигане на целите и да носи отговорност за собствените си грешки. Когато се сблъскате с нов провал, трябва да го приемете с достойнство и разумният анализ на собствените ви грешки ще бъде напълно подходящ.

Приемете, че светът е несправедлив

Проблеми се случват редовно на всички. В същото време най-големи успехи постигат тези, които не очакват „доброта и справедливост“ от света и другите, а разчитат единствено на собствените си сили . Изхождайте от факта, че реалността е сложна и непредвидима и „несправедливостта на случващото се“ няма да ви обезпокои.

Ако планирате да успеете в бизнеса, трябва да се подготвите за многобройни срещи с „хищници“, които искат да ви „изядат“ . Много по-често ще се сблъсквате с агресивно и враждебно отношение, отколкото с хора, които искат да помогнат. Ще има и по-малко разочарования в личния ви живот, ако сте подготвени за неблагоприятни събития.

Научете се да бъдете благодарни

Този съвет изглежда банален, но за да спрете да се самосъжалявате след всеки провал, е важно да се научите да цените положителните моменти в живота. Помислете само какъв късметлия сте да сте родени в 21 век, когато няма робство и крепостничество, всеки човек има неограничени възможности за общуване и придобиване на знания, а медицината може да се справи с повечето болести.

За да се научите да изпитвате благодарност, опитайте едно просто упражнение. Вземете тетрадка и записвайте 5 неща, за които сте благодарни всеки ден. Пишете за всичко: вкусна закуска, добро настроение, топло време.

Достатъчно е да правите упражнението в продължение на един месец, за да консолидирате умението и да се научите да изпитвате благодарност във всеки един момент.

Научете се да мислите позитивно

Човек има повече власт над собствените си емоции, отколкото си мисли. Ако се чувствате обзети от самосъжаление, спрете да се самосъжалявате, като замените негативните мисли с положителни. Можете да мислите за неприятната ситуация по-късно, но засега помислете за доброто. Опитайте се да намерите положителните страни във всяка ситуация.

Ако не можете да се отървете от натрапчивите мисли, развийте ги в положителна посока. Помислете за успеха, който можете да постигнете с нова информация и ценен опит, придобит от неуспеха.

Не злоупотребявайте със социалните мрежи

Има един добре известен психологически феномен: хората в социалните мрежи изглеждат по-щастливи и по-успешни.

Ето ярки снимки от плажа, ето красиви планински пейзажи и снежнобели усмивки, ето зашеметяващи семейни снимки, на които всички са щастливи, а съпругът и съпругата са безкрайно влюбени един в друг от 20 години.

Как да спреш да се самосъжаляваш, когато виждаш, че всички около теб са по-успешни и щастливи?

Ето го лекарството: предпазете се от социалните мрежи. Изтрийте профилите си, а когато дойде времето, може отново да ги създадете.

Избягвайте компанията на хора, които са склонни към самосъжаление
Ние несъзнателно възприемаме навиците на любимите хора и дори се адаптираме към тях във всичко, включително навици и характер. Ако около вас има хора, които са склонни да се самосъжаляват, опитайте се да сведете до минимум общуването с тях.

Не спирайте да се развивате

Има много прости неща за развитие. Спортувайте, научете нещо ново, научете нова професия, започнете блог, инвестирайте малко време и пари в себе си, като се запишете на професионални курсове. Усъвършенствайте се морално, като правите добри дела и подкрепяте хората в нужда.

Забравете всички оплаквания. Изхвърляйки емоционалния си багаж, ще можете да продължите напред много по-бързо и по-ефективно.

Склонността да се самосъжалява се развива в детството, тъй като детето е убедено, че светът е създаден за него. За съжаление много хора запазват този навик до края на живота си, трупайки негативизъм с години.

В резултат на това самосъжалението превръща човек в патологичен неудачник, пречейки му да се развива. Ако имате дори най-малката склонност да се самосъжалявате, незабавно се отървете от нея - това е единственият начин да реализирате пълния си потенциал и да постигнете всичките си цели.

#депресия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници