Скандално! Удължаването на дерогацията на "Лукойл" било взето под натиск, Денков заплашил с оставка (ВИДЕО)

Скандално!  Удължаването на дерогацията на "Лукойл" било взето под натиск, Денков заплашил с оставка (ВИДЕО)

Стоп кадър/ФБ/ГЕРБ

A A+ A++ A

Решението за удължаването на дерогацията на "Лукойл" е било взето, след като премиерът акад. Николай Денков е заплашил, че ще подаде оставка.

Това обяви на брифинг в партийната централа на ГЕРБ депутатът Делян Добрев.

"За трети пореден път ще внесем предложение за отнемане на дерогацията на „Лукойл”. Този път вносител ще бъде цялата парламентарна група на ГЕРБ. От тази дерогация печели единствено „Лукойл” и то в размер на милиарди долари на година. Ползата за българския потребител е никаква", каза Добрев.

Подкрепа ГЕРБ ще търси от "Демократична България", а не от ПП-ДБ стана ясно от думите на Добрев. По-рано днес от ДПС разпространиха позиция на съпредседателя на парламентарната си група Делян Пеевски, че партията подкрепя спирането на дерогацията.

Във връзка с решението на парламента дерогацията да продължи до октомври 2024 г., той каза: "Това решение беше взето под натиск на кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме веднъж 7-дневен срок и веднъж 30-дневен, получихме заплахи от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съобразихме се с тези заплахи и гласувахме въпросния срок до октомври 2024 г. Сега не виждаме причина тази дерогация да остане и дори и да се повтори ситуацията със заплахи за падане на кабинета, сме твърдо решени да гласуваме "за".

Все пак според него нямало да се стигне до подаване на оставка на кабинета.

Депутатът обяви, че са получили информация от няколко източника, че дерогацията се нарушава. „Тя не позволява продажбата на горива в Европейския съюз, освен в България и трети държави. Имаме информация, че такива горива се изнасят и за Евросъюза, с което ефективно се заобикалят санкциите не само за България”, каза той.

По думите му при падане на дерогацията няма риск от драстично повишаване на цените на горивата. „Ние плащаме толкова, колкото в останалите държави. Това, че „Лукойл” купува евтин руски петрол, не се отразява по никакъв начин в крайната цена на горивата”, е мнението му.


#Делян Добрев - ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници