Започна се! Израел стартира "ограничени набези" в Ивицата Газа

Започна се! Израел стартира "ограничени набези" в Ивицата Газа

Стоп кадър/бТВ

A A+ A++ A

Израелските въоръжени сили заявиха, че техни сухопътни сили са започнали ограничени набези в Ивицата Газа в неделя вечерта, за да се сражават срещу палестински бойци. Въздушните удари пък били съсредоточени на места, където се събирали бойци на "Хамас", предаде НОВА.

Само през последното денонощие са били поразени над 320 цели на групировката „Хамас”, включително подземен тунел, десетки командни и наблюдателни постове. По границата с Ивицата Газа са струпани огромно количество войници и бойна техника, но все още не е ясно кога ще започне подготвяната сухопътна операция.

Израелският министър на отбраната заяви, че войната срещу „Хамас” може да продължи месеци, но че ще бъде последната. „Това може да отнеме месец, два или три, но в крайна сметка „Хамас” ще спре да съществува”, заяви Йоав Галант.

Израелските въоръжени сили обявиха, че техни сухопътни сили са започнали ограничени сухопътни операции в Ивицата Газа. „Убити бяха цели отряди от терористи, които се подготвят за следващия етап от войната. Това са навлизания, които стигат в дълбочина, до контактната линия. Те също така локализират и издирват всичко, което можем да получим като разузнавателна информация за изчезналите и заложниците”, каза Даниел Хагари. Въоръжените сили са потвърдили, че заложниците, взети от "Хамас", са 222-ма, добави той.

Въоръженото крило на "Хамас" - Бригади "Изедин Ал Касам", също съобщи, че негови бойци са влезли в сблъсък с израелски сили в Ивицата Газа и са се върнали в базата си, след като "унищожили израелско военно оборудване".

Властите в палестинския анклав съобщиха, че само през последните 24 часа са загинали над 400 души. Трети хуманитарен конвой е пристигнал от Египет през граничния пункт "Рафах". Помощта обаче е крайно недостатъчна, за да покрие нуждите на цивилното население.

„Газа има нужда от поне 500 камиона на ден с гориво, храна, лекарства и вода. Ако пресметнем 14 дни от началото на Израелската обсада – неотложната нужда в момента е от 7000 камиона”, съобщи Мустафа Баргути, президент на Палестинската Национална инициатива.

Обстановката в Газа е на ръба на хуманитарната катастрофа. Освен хилядите ранени, покойниците са толкова много, че се налага да бъдат оставяни в двора на болниците. А родители изписват имената на децата си върху телата им, за да могат да ги разпознаят, в случай че ги сполети най-страшното. Животът на новородените също е в опасност, заради липсата на елементарни медицински консумативи, предупреждават лекарите.

„Призоваваме всички да ни изпратят необходимите медицински консумативи за това звено от критична важност, в противен случай ще бъдем изправени пред огромна катастрофа, особено ако електричеството бъде прекъснато в тези отделения, където има 55 бебета – ще изгубим всички, за които токът е крайно необходим, в рамките на пет минути”, посочи д-р Насер Булбул - началник на отделение в болница „Ал-Шифа”.

Увеличават се рисковете заради зачестяващите боеве по израелско-ливанската граница. Израелските власти разширяват планираната евакуация на населените места в близост до северната граница.
„Взимам цялото семейство: съпругата ми, трите деца и кучето. Искам обаче да заявя ясно, че не бягам. Не мисля, че някой от жителите тук бяга. Напускаме, за да се уверим, че армията може да свърши по-добра работа, без да се притеснява за жертвите сред цивилното население”, каза Гари Рудни, жител на Кириат Шмона.

Израелски самолети са ударили рано в понеделник две клетки на подкрепяната от Иран Хизбула в Ливан, които се подготвяли да изстрелят противотанкови ракети и снаряди към Израел.



#Ивицата Газа #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници